Hlavní obsah

Blatný povolil využití šesti dávek vakcíny z jedné lahvičky místo pěti

Právo, Novinky, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) využil výjimky v zákoně o léčivech a se souhlasem výrobce bleskově vydal opatření k využití zbývající šesté dávky vakcíny společností Pfizer a BioNtech v injekční lahvičce. To znamená, že z jedné dodávky bude možné už ve středu získat až o pětinu víc dávek. Rozhodnutí vydalo ministerstvo a informoval o něm premiér Andrej Babiš v TV Nova.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Jan Blatný

Článek

Výjimka je udělena do konce března příštího roku. Podle Babiše jde touto cestou více zemí.

„Za přísného dodržení objemu jednotlivých dávek lze použít obsah jedné vícedávkové injekční lahvičky až pro šest pacientů, a to v případě, kdy objem očkovací látky v jedné lahvičce umožní odebrání nezbytného objemu jednotlivých dávek pro každou z aplikací,“ napsalo ministerstvo zdravotnictví ve svém rozhodnutí podepsaném Blatným.

Babiš: Z lahvičky chceme vytěžit šest, nikoliv jen pět dávek

Koronavirus

Podmínkou je, že se nebudou míchat zbytky dávek z různých lahviček, aby se nesnížila účinnost vakcíny. A také musí být dodrženo množství dávky. Nemůže se tedy stát, že se šest dávek získá tím, že se sníží objem oněch jistých pěti.

Toto rozhodnutí následovalo po pondělním Babišově vyjádření, že američtí a izraelští zdravotníci z jedné nádoby vakcíny získávají místo pěti dávek šest. Babiš si kvůli tomu dopisoval s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a německou kancléřkou Angelou Merkelovou, protože toto v EU zatím nebylo možné. Ideálním řešením by bylo rozhodnutí Evropské lékové agentury, které by umožnilo vytěžovat z každé lahvičky šest dávek, a to v celé Unii.

Česko mezitím šlo cestou ministerské výjimky, oznámil večer premiér Babiš v televizi Nova.

Ne v každé zemi a každém zdravotnickém zařízení však po pěti dávkách zůstane v lahvičce ještě kompletní šestá. Záleží na pomůckách, které aplikující použije.

Jedna lahvička vakcíny má objem 0,45 mililitru. Naředí se fyziologickým roztokem na objem 2,2 mililitru. Jedna vakcinační dávka pak má objem 0,3 mililitru. Šest dávek se tedy z jedné lahvičky získá. Teoreticky by se mohlo získat i dávek sedm, to ale prakticky nelze. Při aplikaci dávky totiž vznikají ztráty. Kvůli tomu je v ampuli vždy více látky, než kolik je potřeba.

„Považujeme za důležité poznamenat, že v tuto chvíli závisí zbývající množství vakcíny v injekční lahvičce po využití stanovených pěti dávek mj. na typu jehel a injekčních stříkaček, které jsou pro přípravu vakcíny použity. Zbývající množství se tedy může lišit,“ dodal mluvčí společnosti Pfizer pro ČR Tomáš Sazima.

Vyždímat z ampule šest dávek místo pěti jde, potvrdil Babišova slova hlavní lékárník z Motola

Koronavirus

Stát má od firmy Pfizer BioNTech zajištěno osm milionů dávek vakcíny. Každý člověk musí dostat dvě dávky. Zvýšením počtu dávek z jedné ampule by se počet naočkovaných výrazně zvýšil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám