Hlavní obsah

Blackout dokáže Temelín zvládnout

Právo, Vladimír Vácha
Temelín

Nová temelínská turbína prvního bloku si dokáže poradit i s případnými problémy v přenosové soustavě, a dokáže tak zvládnout i případný blackout. Umí snížit výkon a zajistit dodávky elektřiny pro důležité systémy bloku. Současně tak přispěje k ochraně sítě před rozpadem.

Foto: Marek Sviták, Právo

Obsluha prvního bloku při čtvrtečním nočním testu

Článek

Potvrdila to speciální ostrá zkouška, kterou v noci na pátek uskutečnili odborníci z Temelína a společnosti ČEPS, která řídí přenosovou soustavu ČR, na prvním výrobním bloku. Obdobný test proběhl v elektrárně naposledy před jedenácti lety.

Tentokrát blok půl hodiny nedodával elektřinu do sítě a ani z ní proud nevyužíval. V takzvaném ostrovním režimu vyráběl elektřinu pouze pro své důležité systémy. Energetici si tak naostro vyzkoušeli chování nové turbíny v jednom z nejsložitějších provozních stavů.

Foto: Marek Sviták, Právo

Energetici si naostro vyzkoušeli chování nové turbíny v jednom z nejsložitějších provozních stavů.

„Udržet blok na minimálním výkonu je o dost složitější než jet naplno nebo standardně odstavit. Při rychlé změně zatížení jsou velké turbíny vystaveny velkým tlakovým a teplotním změnám. Pomáháme tak ale udržet stabilitu přenosové soustavy a současně napájíme vlastní důležité systémy,“ popsal složitost a význam zkoušky ředitel elektrárny Temelín Miloš Štěpanovský.

Mluvčí JETE Marek Sviták pak dodal, že zkouška skončila krátce po půlnoci a aktuálně blok už pracuje na plném výkonu. Letos Temelín už dvakrát přispěl k udržení stability v přenosové soustavě. V březnu na hodinu snížil druhý blok výkon o deset procent a v polovině srpna stejný blok pracoval na osmdesátiprocentním výkonu sedm hodin. V obou případech byla důvodem velká výroba větrných elektráren na severu Německa.

Reklama

Výběr článků

Načítám