Hlavní obsah

Biskupství prověří nákup kampeličky

Právo, Oldřich Danda

Českobudějovické biskupství chce podnikat v bankovnictví a realitách. Investovalo proto před nedávnem do realitní firmy a také do nákupu podílu v kampeličce Artesa. Hlavně pořízení 9,5 procenta akcií největší české družstevní záložny vyvolalo otazníky. S Artesou je totiž spojován uprchlý podnikatel František Savov a záložna byla v hledáčku policie.

Foto: Archiv Františka Savova

František Savov

Článek

O podivnou investici se začali zajímat ostatní biskupové. Na plenárním zasedání České biskupské konference minulý týden se rozhodli, že ekonomové a právníci ČBK prošetří hospodaření jihočeské diecéze.

„Byla pověřena analytická skupina – i na žádost Budějovic –, aby prošetřila současnou ekonomickou situaci a aktivity českobudějovického biskupství,“ řekl Právu plzeňský biskup a předseda ekonomicko-právní komise ČBK Tomáš Holub.

Českobudějovické biskupství koupilo na začátku října podíl ve firmě Artesa Capital, kterou vlastní advokát Bohumil Koutník. Generální vikář biskupství David Henzl se hned po akvizici stal předsedou správní rady firmy.

Za symbolickou cenu

Artesa před třemi lety dostala od České národní banky milionovou pokutu za to, že „neprováděla systematickou kontrolu oblasti poskytování součinnosti státním orgánům“, tedy že nespolupracovala zejména s policií a státními zastupitelstvími.

Savov, kterého policie prověřuje kvůli údajným daňovým únikům, v Londýně žádá o azyl. Podle svých slov v minulosti vložil do Artesy hodně peněz a chtěl ji ovládnout. Jeho firmy také čerpaly ze záložny stamilionové úvěry. Např. po­dle insolvenčního rejstříku jeho firma Legios Loco, která je v úpadku, získala od Artesy úvěr 150 milionů korun. O ty se záložna přihlásila v insolven­čním řízení.

Henzl Právu řekl, že o problémech kampeličky ví. „O uvedených podezřeních jsme byli informováni, avšak s ohledem na symbolickou nabývací cenu a filantropický přístup dosavadního majoritního společníka je nepovažujeme za riziková,“ uvedl Henzl.

Za jakou cenu podíl pořídili a na jaké bohulibé aktivity Koutník přispívá, vikář neupřesnil. Základní kapitál kampeličky podle obchodního rejstříku je okolo 600 milionů korun. Na internetu je pouze dohledatelné, že Koutník spolufinancuje opravu kostela v Pohoří na Šumavě.

Chtějí převzít většinový balík akcií

Koutník je členem dozorčí rady i realitní firmy RSBC Consortio, kterou v červnu biskupství vytvořilo s finančním domem RSBC Capital. Jihočeská diecéze má s kampeličkou velké plány, chce ji přetvořit na banku. Podle mluvčího českobudějovického biskupství Miroslava Bíny by chtěli postupně v kampeličce převzít většinový balík akcií.

„Cílem je posílení kapitálové i provozní stability družstva s možností dalšího rozvoje obchodních aktivit,“ sdělil Právu Bína. Dodal, že biskupství plánuje v brzké době zřízení třetí pobočky záložny, a to v Českých Budějovicích.

Tamní biskupství stejně jako ostatní české diecéze v posledních letech masivněji investují z peněz, které dostávají jako paušální náhradu v rámci církevních restitucí.

Katolická církev má získat 80 procent z 59miliardové finanční náhrady, která je navíc úročená inflací. Do roku 2043 by měla biskupství, řády a kongregace dostávat každoročně mezi 1,6 a dvěma miliardami korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám