Hlavní obsah

Biskup si udobřoval rozezlené farníky, vyměnil kněze a slíbil vymalovat kostel

– Černošín (Tachovsko)
Právo, Patrik Biskup

Nedělní bohoslužba v Černošíně na Tachovsku měla zvláštní předehru. Osobně sem přijel plzeňský biskup František Radkovský, aby si udobřil zdejší rozezlené farníky. Ti se vzbouřili poté, co chtěli za své příspěvky nechat vymalovat kostel, ale místo toho je farář Jiří Hájek odbyl s tím, že za peníze z kostelní sbírky si biskupství nakoupilo pozemky.

Na nedělní bohoslužbu v Černošíně přijel plzeňský biskup František RadkovskýVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Radkovský věřícím řekl, že jde o nedorozumění. Interiér kostela slíbil opravit a Hájka z Černošína stáhl. „Hned po neděli sem pošlu stavebního technika. Nejprve bude nutné zdi vysušit, aby se nová malba neloupala. To může trvat třeba i rok nebo dva,“ prohlásil Radkovský.

Farníky ujistil, že stovky tisíc korun, kterými přispěli na zvelebení kostela, nikdo nezpronevěřil. „Podle záznamů z účetnictví se zde od roku 2002 vybralo 438 tisíc korun. Po odečtení nákladů na provoz kostela zbývá přes tři sta tisíc korun. Pokud to nebude na úpravy interiéru stačit, pak je naší starostí sehnat další peníze,“ uvedl Radkovský.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Usmíří se? Biskup František Radkovský (vlevo) a černošínský kostelník Jan Filipčík zatím společnou řeč nenašli.

Potvrdil, že biskupství pozemky skutečně nakoupilo, ale za finance utržené z prodeje objektu zdejší fary. „To je investice, která farnosti přinese do budoucna příjem,“ prohlásil duchovní. Celý problém vidí biskup ve špatné komunikaci mezi věřícími a farářem Hájkem. „Už se teď nevracejme k tomu, co kdo řekl a jak co bylo pochopeno. Dívejme se do budoucna. Myslím, že jsme se dohodli,“ uzavřel biskup. Kvůli zklidnění situace rozhodl, že do Černošína bude jezdit sloužit mše jiný farář.

„Jestliže mám věřit biskupovi, tak je pak farář lhář a musí si to srovnat se svým svědomím,“ reagoval místní kostelník Jan Filipčík (69). Tomu podle jeho slov Hájek tvrdil, že kostel být vymalován nemůže, protože peníze ze sbírky na účtu nejsou, neboť byly použity na nákup pozemků. To bylo pro Filipčíka takové zklamání, že se po šestadvaceti letech rozhodl jako kostelník skončit. „Jestli bude kostel skutečně vymalován, jsem ochoten se vrátit,“ uvedl při loučení s biskupem.

Podle starosty Černošína Jana Grigara (SNK ED) je dobré, že církev má snahu celou záležitost řešit. „Pokud dodrží to, co tady zaznělo, je obec připravena na opravu vnitřku kostela finančně přispět,“ prohlásil Grigar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám