Hlavní obsah

Bílé kombinézy zkoumají vozy pražské MHD, hledají koronavirus

Novinky, ČTK, Natálie Lošková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pražské MHD začali ve středu odborníci odbírat vzorky, které mají odhalit přítomnost koronaviru v hromadné dopravě. V dubnu odeberou z autobusů, tramvají, vlakových souprav i ve stanicích metra přibližně 500 vzorků z povrchů i ze vzduchu uvnitř dopravních prostředků. Výsledky vyhodnocené pomocí unikátních biosenzorů budou k dispozici koncem května.

Vědci testují pražskou hromadnou dopravu na koronavirusVideo: Novinky

 
Článek

Za akcí stojí Fyzikální ústav Akademie věd a pražský dopravní podnik (DPP).

„Často se setkáváme s názory, že MHD je místo, kde se může cestující nakazit. Existuje ale řada zahraničních studií, které ukazují, že MHD není zdrojem covidu. Proto jsme se rozhodli studii provést," řekl vedoucí odboru komunikace DPP Daniel Šabík.

Většinu vzorků odeberou pracovníci stěry z tyčí, madel, sedadel, ovládacích tlačítek či terminálů na jízdenky. Ve stanicích metra pak z ovládacích tlačítek, výtahů, ze schodů nebo laviček na nástupištích.

Vzorky odebírají také přímo ze vzduchu, k tomu slouží speciální přístroj, který nasává vzduch a částice koronaviru zachytává pomocí filtru.

Foto: DPP – Petr Hejna

Odebírat vzorky budou odborníci celý duben

Kontrolu odebraných vzorků má na starosti tým vědců v Českých Budějovicích. Ten bude k vyhodnocení přítomnosti koronaviru používat nově vyvinuté biosenzory. „Pro nás je to zajímavá příležitost otestovat zařízení, které vyvíjíme, v polních podmínkách. Měření má velkou přesnost a je schopné zachytit i zbytky mrtvého viru,” řekl místopředseda Akademie věd Jan Řídký.

Odebrané vzorky budou odborníci kontrolovat také prostřednictvím PCR testů a následně výsledky porovnají s těmi z přístrojů. „Metodou PCR se virus pomnoží, takže se zjistí, kdy to byl živý virus,” poznamenal Řídký.

Foto: Fyzikální ústav AV ČR

Unikátní biosenzor vyvinula Hana Lísalová z Akademie věd

Vývoj biosenzoru začal již v době před pandemií covidu. Jeho autorka Hana Lísalová z Akademie věd přístroj původně koncipovala pro výzkum salmonely a dalších patogenních organismů. Po začátku pandemie pak autorka biosenzoru zjistila, že úpravou čipu přístroje lze detekovat i covid.

Odběry vzduchu budou provedeny za plného provozu s cestujícími, stěry ihned po odstavení vozidla. DPP pro odběry vybral linky a stanice metra poblíž velkých pražských nemocnic. Jedním z nich bude například obratiště Březiněveská, kde ve středu odběry začaly. Tady končí tramvaje číslo 3 a 24, které jezdí okolo Fakultní nemocnice Bulovka a Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí.

Pro autobusy bude jedním z odběrových míst terminál Želivského. Vlakové soupravy se budou testovat v depech Kačerov a Hostivař a odběry ve vestibulech a nástupištích jsou naplánované například na Karlově náměstí, na Budějovické nebo Kačerově.

Výběr článků

Načítám