Hlavní obsah

Bezpečnostní agentura ABL se přejmenovala

Právo, ČTK, jfk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bezpečnostní agentura ABL, kterou založil šéf poslaneckého klubu Věcí veřejných (VV) Vít Bárta, se nově přejmenovala na Mark2 Corporation. Změnila také vlastníka. Mluvčí společnosti Právu potvrdil, že novým generálním ředitelem se stal Michal Fábera.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel ABL Matěj Bárta na tiskové konferenci

Článek

Podle mluvčího společnosti M2C, a.s. (dosavadní ABL) Martina Marcilise byla změna názvu dlouho připravovaným krokem.

Jak Marcilis uvedl v pětibodovém prohlášení, které má Právo k dispozici, došlo také ke změně organizační a akcionářské struktury společnosti. „Novým Generálním ředitelem společnosti M2C pro Českou republiku je PhDr. Michal Fábera,“ uvedl Marcilis.

Foto: archiv

Změna názvu podle něj souvisí s lepší komunikací nadnárodní firmy se zahraničními subjekty. „Změna nesouvisí s politikou, není důvod,“ popřel Marcilis spekulace o souvislosti přejmenování firmy s probíhajícím soudním procesem proti špičkám strany Věci veřejné.

Totéž řekl i Fábera. "To, co bývalo ABL, působí v zahraničí i v České republice, a myslím, že i tahle změna názvu vyjadřuje strategii firmy působit mezinárodně. Upozorňuji ale, že v současné době jsem stále ještě víceméně outsider, který vidí projekt zvenku."

Firma změnila svůj název jen pár dní poté, co skončila první část soudního jednání v kauze údajné korupce uvnitř VV. Obžalobě z uplácení bývalých stranických kolegů čelí právě Vít Bárta.

Prorůstání ABL do politiky

ABL založil v roce 1992 tehdejší student medicíny Vít Bárta jako firmu zajišťující pořadatelské služby s názvem Agentura Bílého Lva (ABL). Před vstupem do politiky působil jako její generální ředitel, z funkce odešel v únoru 2010. Krátce po sněmovních volbách téhož roku pak oznámil, že svůj poloviční podíl ve společnosti kvůli angažmá v politice prodává bratrovi a řediteli firmy Matěji Bártovi a jeho ženě.

Bárta po změně ředitele bude předsedou dozorčí rady.

Detektivní divize ABL vzbudila mimo jiné rozruch poté, co vyšlo najevo, že se podílela na sledování politiků. Také čelila nařčení, že vzhledem k napojení VV na ministerstvo vnitra mohla zneužívat informace od policie.

Nový šéf vlastní jinou agenturu

Nový ředitel firmy Michal Fábera dříve 17 let řídil agenturu Group 4 Securicor a nyní je majitelem Orange group. "Nechci, aby došlo ke střetu zájmů s mou organizací. Podívejte, pro mě je to taková výzva. Beru to jako kus svého života a jako zakázku," řekl Fábera.

Reklama

Výběr článků

Načítám