Hlavní obsah

Běžné ozařování by dívce spálilo plíce, zachránila ji protonová léčba

Právo, Stáňa Seďová

Čtrnáctiletá Diana Moskalová se osm měsíců léčila z rakoviny. Když zvládla operaci i chemoterapii, dozvěděla se, že běžné fotonové ozařování ji nevyléčí. Její nádor totiž vyžadoval mimořádnou dávku záření, ale ta by jí spálila plíce a ohrozila míchu a srdce. VZP jí domluvila léčbu v Mnichově, dívka se ale léčila v Praze. Právo zjistilo, že léčba Diany je v centru v ČR o 100 000 levnější než procedura v Německu. Tam vyjde na půl miliónu.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Tuto masku vyrobenou na míru nosila Diana na ozařování, aby se nehýbala.

Článek

Protonové ozařování bylo Dianinou jedinou nadějí. Když se pojišťovna k úhradě nevyjádřila, protonové centrum ji léčilo za své prostředky. Žákyně 9. třídy v pondělí podstoupila poslední ze 14 frakcí ozařování v protonovém centru v areálu pražské Nemocnice Na Bulovce a svůj boj s nádorem, který jí na konci října objevili v mezihrudí motolští lékaři, zdá se, vyhrála.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Diana a její maminka, mají důvod se usmívat. V pondělí v centru podstoupila poslední ozařování.

Kdyby čekala na vyjádření pojišťovny ministerstva vnitra, nedočkala by se, protože ta se totiž k léčbě své klientky dosud nevyjádřila.

Úředníci se dohadovali, dívka čekala na léčbu

„Protože jsme neměli pořád vyjádření od pojišťovny, posouvalo se zahájení léčby a já jsem dostala další týdenní dávku chemoterapie. Kdybych měla podstoupit ještě další, už bych to nevydržela. Na začátku, kdy jsem se o rakovině dozvěděla, jsem se bála o vlasy a tak, ale po první chemoterapii jsem si říkala, jen ať mi klidně vypadají, jen ať se mi udělá líp. Bylo mi tak zle, že jsem se nemohla ani zvednout, o únavě, jídlu a zvracení ani nemluvím,“ svěřila se Právu Diana.

Málokdo si asi dokáže představit, jak se dívky dotýkaly půtky mezi pojišťovnami, ministerstvem zdravotnictví a centrem.

„Ty diskuse jsem samozřejmě četla a bála jsem se, že mě léčit nebudou. Přišla další chemoterapie, pak jedno slabší fotonové záření v Motole. A pak 24. dubna nám v protonovém centru oznámili, že mě léčit budou. Hned ten den jsem šla na první ze čtrnácti ozařování. Nerozumím tomu, pro co všechno se hádají, ale vzkázala bych jim, že ten, kdo to nepotřebuje, neví, o co tu jde,“ říká dívka, která po prázdninách nastoupí na střední hotelovou školu.

Jediná šance

Rakovina byla obrovským šokem pro ni i její rodiče. „Nikdy jsme v rodině rakovinu neměli. Diana je naše jediná dcera, na dva měsíce jsme po té zprávě úplně vypadli ze života. Původně to vypadalo jako chřipka, pak měla dlouho horečky a bolesti na hrudi. Lékaři si všimli zvětšené uzliny. Po operaci a biopsii pak okamžitě začali s léčbou. Už tehdy jsme četli o protonovém záření a byli jsme ochotni udělat cokoli, abychom ho dceři zajistili,“ vzpomíná na těžké chvíle matka pacientky.

Protonová klinika by se uživila i na zahraniční klientele. Zatím se v protonovém centru léčí pacienti ze zahraničí a Češi, kteří si léčbu uhradí sami, většinou jde o případy rakoviny prostaty, jejichž radioléčba protony stojí 250 000 korun. Šesti pacientům byla schválena léčba pojišťovnami a čtyřem dětem to zatím uhradilo samo protonové centrum.

„U Diany šlo o nádor, který vyžadoval ozařování silné 70 grayů, aby byl zneškodněn. Jenomže takováto dávka by u fotonového ozáření dávno překročila toleranční mez. Zničilo by míchu, nevratně by poškodilo plíce, ohrozilo srdce a jícen. Protonové záření byla jediná šance,“ vybavuje si diagnózu ošetřující lékař centra Branislav Sepeši.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Čtrnáctiletá Diana

„Chodila k nám jednou, ve dvou případech dvakrát denně. Vždy jsme ji zafixovali v masce, aby ležela přesně tak, jak měla, na ozařovně polohu rentgenovými snímky ověřili, aby byla na milimetr přesná, a spustili záření, které samotné už pak trvalo zhruba dvě minuty,“ sdělil.

„Její tolerance léčby byla vynikající, dokonce se její tělo a krevní buňky, které poškodila chemoterapie a první ozařování, začaly v průběhu protonové léčby regenerovat,“ pochvaloval si lékař reakci pacientky na léčbu.

Chystá se do školy

Diana se nyní vrací do školy, ale po úspěšné léčbě zůstává účet necelých 400 000 korun, k jehož uhrazení se pojišťovna ministerstva vnitra nemá.

„Tato léčba jde v tuto chvíli na vrub centra. Doposud se nám pojišťovna nevyjádřila, přestože jsme se jí my i motolská onkologie dotazovali opakovaně již od února. Kdybychom však nezahájili léčbu, pacientka by zůstala nedoléčena. Dianin případ není v tomto bohužel ani první a zřejmě ani poslední. Úhradu si budeme řešit my s pojišťovnou. Rodiny pacientky se to nijak nedotkne,“ řekl redakci tiskový mluvčí protonového centra Vladimír Šulc.

Stejně jako Dianě uhradilo centrum léčbu už čtyřem dětským pacientům. Během úterního dne schválili jednatelé centra Pavel a Václav Laštovkové dalšího. „Takto jsme léčili už dva chlapce s nádorem na mozku a míše, osmiletou holčičku ze Slovenska, jejíž léčbu bez prodlev uhradila slovenská Všeobecná zdravotní pojišťovna. Dnes byla do léčby přijata další dívenka ze Slovenska. V celém sporu se nyní hraje o to, jestli budeme léčit pacienty z ciziny, nebo z Česka,“ dodává mluvčí centra.

Léčba není v Mnichově levnější
Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra na dotaz deníku Právo ohledně případu Diany reagovala podobně jako v minulosti. Neodmítala léčbu pacientce zaplatit. Jen ji domluvila v Mnichově a informovala o tom podle slov mluvčí Hany Kadečkové motolskou nemocnici. Hlavním důvodem měla být výhodnější cena.Jenomže Právu se podařilo zjistit, že v Mnichově by vyšla léčba čtrnáctileté dívky ještě o sto tisíc korun dráž. „Měli jsme pro ni domluvenou a zajištěnou plnohodnotnou léčbu v protonovém centru v Mnichově, s jehož prací máme velice dobré zkušenosti. Nyní tam opět posíláme dalšího pacienta, který bude kvalitně léčen, a to za poloviční cenu, než kterou účtuje protonové centrum v Praze. Fakt, že pražské protonové centrum tuto pacientku začalo léčit bez souhlasu pojišťovny, nás opravdu překvapil,“ sdělila redakci mluvčí.Na opakovaný dotaz uvedla i částku léčby na německé klinice. „Finanční srovnání je jeden milión vůči půl miliónu korun, za který by léčba proběhla v Mnichově,“ dodala. Těžko odhadovat, z jakých údajů odborníci z pojišťovny došli k miliónu korun za léčbu této pacientky, ale protonové centrum žádá za 14 ozařovacích frakcí 400 000 korun.Nehledě na to, že matka o jiné variantě léčby své dcery neměla ani tušení. „Vím, že některé případy posílali do Mnichova, kdyby nebyla jiná možnost, jeli bychom. Ale takovou variantu nám nikdo nenabídl," řekla.

Reklama

Výběr článků

Načítám