Hlavní obsah

Benešová: Mluvčí ministra uplácí redaktora Novy

– PRAHA
Právo, Leoš Kyša

Padesáti tisíci korunami měl podle nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové mluvčí ministra spravedlnosti Pavla Němce nechat uplatit redaktora televize Nova Jiřího Dlabaju. Televize to ve středu uvedla ve svých Televizních novinách. Nova pustila nahrávku rozhovoru mezi redaktorem Jiřím Dlabajou a nejvyšší státní zástupkyní.

Článek

Dlabaja: "Kolik jsem měl dostat?" Benešová: "Prý padesát tisíc." Dlabaja: "To jsem nedostal." Benešová: "Tak si mu o to řekněte. Vám pan Dimun (mluvčí ministerstva spravedlnosti) doplatí."

Zároveň však ve zpravodajství potvrdila, že nemá žádné důkazy svědčící o tom, že by ministrův mluvčí nechával redaktora uplácet.

Její slova bez důkazů rozlítila jak ministra spravedlnosti Pavla Němce, tak i premiéra Paroubka. "Musím říct, že jde o útok na nezávislost médií a také o útok na činnost státních institucí," řekl v televizi ministr. Premiér prohlásil, že pokud svá slova nedoloží, tak se domnívá, že by neměla dál zůstávat na své pozici.

Nejvyšší státní zástupkyni Benešovou rozlítila reportáž redaktora Dlabaji o odstupujícím státním zástupci Radku Ondrušovi. Proti němu je vedeno kárné řízení. "Toto kárné řízení má jediný důvod - zbavit se mě. Přitom jsem obviněn z činů, které jsem měl údajně spáchat před osmi lety. Za sedmnáct měsíců nebyl v tomto případu proveden jediný úkon," řekl Ondruš Právu.

Ondruš v televizi kritizoval, že jsou účelově stíhány některé skupiny osob. Na dotaz Práva upřesnil, že mu vadila hlavně cílená kriminalizace starostů a členů zastupitelstev, která je podle něj v některých případech přímo nezákonná. "Navíc státní zastupitelství účelově vybírá staré a často nezkušené zaměstnance místo mladých profesionálů, což jsem často kritizoval."

Reklama

Výběr článků

Načítám