Hlavní obsah

Benedikt XVI. je třetí papež ve Staré Boleslavi

Právo, Radek Plavecký
Stará Boleslav

Papež Benedikt XVI. končí svou trojdenní návštěvu v Brandýse nad Labem - Staré Boleslavi, městě spjatém s historií Českého státu a především se sv. Václavem. Po navštívě baziliku sv.Václava a bude sloužit mši pod širým nebem na Proboštské louce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Papeže očekávaly ve Staré Boleslavi od rána tisíce poutníků.

Článek

Benedikt XVI. je už třetím papežem, který do Staré Boleslavi přijel. Oba předchůdci zde ale byli ještě před svým pontifikátem, tedy před převzetím papežského úřadu. Papež Klement VIII. tady roku 1588 navštívil na zámku v Brandýse nad Labem císaře Rudolfa II. a uctít památku svatého Václava při příležitosti slavností milénia přijel do Staré Boleslavi roku 1929 papež Jan XXIII.

Na pondělní bohoslužbu konanou při příležitosti Národní svatováclavské pouti se očekává příjezd až 50 tisíc lidí. Pro ně jsou připravená 2 odstavná parkoviště, z Prahy bude jezdit posílená hromadná doprava. Přímo na místě konání bohoslužby na Proboštské louce jsou připravena čtyři stanoviště záchranářů, vše monitoruje policie.

Město je od nedělního odpoledne zcela zablokované pro automobilovou dopravu, uzavřené jsou všechny příjezdy do města a také sjezdy z rychlostní silnice R10 mezi Prahou a Mladou Boleslaví. Omezení dopravy potrvá do pondělního večera. Z bezpečnostních důvodů se na mši například nesmí přinášet transparenty na dlouhých tyčích.

Podle zveřejněného harmonogramu by měl papež navštívit v 8.50 baziliku sv. Václava, mše má začít v 9.45. Před jejím zahájením se očekává také příjezd prezidenta Václava Klause s manželkou Livií. Po kázání by měl papež přednést poselství mládeži a poté má odcestovat do Prahy na oběd s biskupy v prostorách Arcibiskupského paláce. Na 17.45 je naplánovaný jeho odlet zpět do Říma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám