Hlavní obsah

Benda k obstrukcím: Opozice zneužívá slabá místa, musíme se tím zabývat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V reakci na několikadenní obstrukce hnutí SPD, které provázely schvalování programu schůze k pandemické novele, zvedl šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda otázku omezení doby pro navrhování nových bodů. Podle sněmovního matadora v tom opozice našla slabé místo koaličních stran. Benda přitom neuvažuje o změně jednacího řadu, nýbrž o přijetí vnitřního usnesení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Marek Benda

Článek

„Zaznamenal jsem slabé místo, které opozice zneužívá, a mám pocit, že se jím musíme zabývat,“ řekl Benda Novinkám s tím, že „v tuhle chvíli neexistuje žádná limitace rozpravy k navrhování nových bodů“.

„Buď to mohou omezit předsedající svým řízením schůze, nebo to můžeme dle mého názoru upravit vnitřním usnesením, protože to nepochybně odpovídá zbytku jednacího řádu,“ doplnil Benda.

Uvedl to v reakci na situace kolem hlasování o pandemické novele. Sněmovna ve čtvrtek dospěla k hlasování až po 37 hodinách rozpravy.

Havlíček se dočkal, zvolili ho místopředsedou Sněmovny

Domácí

Důvodem byly dlouhé projevy SPD zejména před schvalováním programu, kterými se Okamurovo hnutí snažilo projednání návrhu oddálit.

Na dotaz, jestli by nestačilo, aby předsedající častěji vyzývali poslance u řečnického pultíku, aby se drželi tématu, odvětil, že to předsedající rovněž nemají lehké.

„Zejména v nočních hodinách. Je to dlouhodobější trend, že se začalo velmi tolerovat, že předsedající do toho poslancům zasahují málo,“ uvedl.

Situace podle Bendy navíc spěje k tomu, že se poslanci dostávají do situace, kdy jim trvá schválení programu 48 hodin.

„Nelze uřezat ani jednu stranu“ 

Možných řešení je proto dle něj hned několik. Obsahem usnesení může být například omezení řečnické doby před schvalováním pořadu schůze.

Dále Benda připustil, že by se mohla omezit doba, po kterou mohou hovořit řečníci s přednostními právy, kteří prozatím omezeni nejsou.

Kysela: Obstrukce mohou parlamentní demokracii poškodit

Domácí

Z dosavadního jednání je tak zřejmá snaha koaličních poslanců, aby se vyhnuli přímo změně jednacího řádu, která by se mohla v dalším volebním období obrátit proti nim. Tyto úvahy potvrdil i Benda.

Závěrem podotkl, že vychází z toho, že zná pozice jak opozice, tak koalice. „Vím, že to musí být nějaký vyvážený model. Nemůžu úplně uřezat ani jednu stranu,“ dodal Benda.

Anketa

Souhlasíte s Markem Bendou ohledně omezení doby pro navrhování nových bodů ve Sněmovně?
Ano
24,7 %
Ne
75,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7613 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám