Hlavní obsah

Bém stanul na vrcholu Mount Everestu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HIMALÁJE

Pražský primátor Pavel Bém (ODS) v pátek ráno zdolal nejvyšší horu světa Mount Everest. Výstup dokončil v 16:42 místního času, tedy v 6:42 středoevropského času. Své konzultantce Martině Jirovcové to sdělil prostřednictvím SMS.

Článek

"Když telefonoval, foukal velmi silný vítr, takže nebylo nic slyšet, proto mi to potvrdil SMS zprávou," řekla Novinkám Jirovcová s tím, že zatím nezná bližší informace kromě toho, že všichni členové expedice jsou v pořádku.

Béma ale nyní čeká sestup do základního tábora, který je podle názorů zkušených horolezců nejriskantnější. Cesta potrvá nejméně dva dny.

Primátor je desátým českým pokořitelem tohoto vrcholu. Ve středu zdolala Mount Everest také první česká horolezkyně Klára Poláčková.

Skupina horolezců, ke které Bém patří, se původně chtěla pokusit zdolat Mount Everest, který je vysoký 8848 metrů, ze severní strany. Výprava ale byla nucena použít k chystanému výstupu na nejvyšší horu světa jižní stranu z Nepálu potom, co ji čínská pohraniční stráž nepustila do Tibetu. [celá zpráva]

Bém si za svůj výlet vysloužil kritiku

Primátor odjel do Himálaje 23. března, volno má do 25. května. Mluvčí magistrátu Jiří Wolf řekl, že primátorova nepřítomnost v úřadu chod magistrátu neohrozila a neovlivnila.

Návrhy do rady a zastupitelstva za Béma předkládá první náměstek Rudolf Blažek (ODS), který ho zastupuje. Nic se neodkládalo, dodal mluvčí.

Primátorova delší nepřítomnost v úřadu vzbudila kritiku. Někteří zastupitelé například namítali, že žádný ředitel velké firmy by nemohl být tak dlouho mimo funkci. Bém si vysloužil nepřímou výtku i od prezidenta Václava Klause.

Zároveň se ale objevily i názory, že pokus o zdolání Mount Everestu bude reklamou pro Prahu.

Reklama

Související témata:

Související články

Čínský zákaz Béma od Everestu neodradil

Expedice na Mount Everest, které se spolu s pěticí českých a slovenských horolezců účastní i pražský primátor Pavel Bém (ODS), se v neděli vydala ke zdolání...

Výběr článků

Načítám