Hlavní obsah

Bém se loučil s pražským magistrátem, přišel i Klaus

Praha
Aktualizováno

Bývalý šéf pražské ODS Pavel Bém se ve čtvrtek oficiálně rozloučil se svou dráhou primátora hlavního města, kterou zahájil před osmi lety. Událost si nenechal ujít ani jeho dlouhodobý spojenec prezident Václav Klaus.

Článek

Klaus chtěl podle svých slov na Staroměstské radnici poděkovat primátoru Bémovi za „neuvěřitelně pozitivních osm let“, i když život nekončí.

Podle Béma bude v Praze „s takřka stoprocentní jistotou nějaká forma pravicové vlády“. „Nepředpokládám, že by se lídrovství ve vedení pražské radnice ujali socialisté. V tomto ohledu je jenom otázka toho nestavení a koaličních vztahů,“ řekl Bém. Praha nyní vyjednává o koalici, rýsuje se buď spojenectví ODS a ČSSD nebo ODS a TOP 09.

Povodně a podnikatelé

Bém stál v čele Prahy po osm let, mezi své hlavní zásluhy řadí především vyrovnání rozpočtu hlavního města, který se po povodních potácel v dluzích. Za své úřadování si dal „s pokorou dvojku“. Pražští občanští demokraté kromě toho pod jeho vedením bezprecedentně vyhráli minulé komunální volby se ziskem nadpoloviční většiny hlasů.

Jeho oponenti mu však vyčítají, že se pod jeho vedením přivázaly k radnici podnikatelské sítě, které těžily na veřejných zakázkách. Zejména mu pak připomínají jeho přátelství s podnikatelem Romanem Janouškem.

Řada netransparentních zakázek a údajně nehospodárných kroků staroměstské radnice pak vířily tiskem spekulacemi o korupci. Největší pobouření vyvolala kauza opencard, která podle jednoho z auditů prokázala ztráty 800 miliónů korun.

Podpora při volbě

Bém však veškerá nařčení z korupce či nehospodárnosti vehementně odmítá. Během své vlády měl i podporu Hradu. Václav Klaus jej například nepřímo podpořil, když se při volbě předsedy ODS v roce 2008 stavěl proti obhájci mandátu Mirku Topolánkovi, jehož chtěl na volebním kongresu sesadit právě Bém.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Bém a Václav Klaus na pražském magistrátu

Primátor pak Klausovi vyhověl, když se strhly spory kolem stavby Národní knihovny podle návrhu Jana Kaplického na Letenské pláni. Prezident se zařekl, že stavbě tzv. chobotnice bude bránit, i kdyby se měl řetězy připoutat. Nato Bém, který byl do té doby nadšeným zastáncem projektu, obrátil a stavbu zhatil.

Bém byl zvolen předsedou pražské organizace ODS v roce 2008, mandát pak obhájil v roce 2009 proti svému vyzyvateli Rudolfu Blažkovi. Ten měl sice většinovou podporu jednotlivých pražských buněk, Bém si ale na svou stranu získal delegáty kongresu. Do čela byl s ním zvolen i kontroverzní starosta Prahy 5 Milan Jančík, což bylo chápáno jako akt pomsty nespokojených občanských demokratů.

Praha byla do té doby tradiční volební baštou občanských demokratů, ta ale padla letos při sněmovních volbách, kdy nepříznivý mediální obraz nahrál TOP 09, a ta zvítězila. Bém nato rezignoval na post šéfa organizace, poté přišla Praha i o své takřka pravidelné zastoupení v grémiu ODS. Další porážku utrpěla pražská ODS od TOP 09 na podzim v komunálních volbách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám