Hlavní obsah

Bém: Čunkův odchod z vlády se už blíží

Právo, dan, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek možná ještě do konce tohoto týdne odvolá vicepremiéra Jiřího Čunka obviněného z přijetí půlmiliónového úplatku. Ve čtvrtek to naznačil první místopředseda ODS, pražský primátor Pavel Bém. Ten v Českém rozhlase potvrdil slova moderátora, podle něhož se v ODS mluví o Čunkově odvolání v nejbližších dnech.

Článek

"Ale i já jsem to slyšel ze zdrojů uvnitř ODS. Neslyšel jsem tuto větu přímo od Mirka Topolánka," řekl Bém.

Pro vládu je Čunkova kauza nesmírně nepříjemná a má podle Béma pouze dvě řešení. Buď Čunek sám rezignuje, nebo bude odvolán. Nejvyšší vedení ODS se podle Béma Čunkem dlouhodobě zabývá. "Myslím si, že se blíží okamžik, kdy to bude muset vyřešit Mirek Topolánek," uvedl doslova Bém.

Šéf lidovců: také jsem to slyšel

Na otázku, zda by se mělo počkat na rozhodnutí státního zástupce o případné obžalobě, nebo je nepřijatelný už současný stav, Bém odpověděl: "Myslím, že ty náklady začínají být (pro vládu) opravdu vysoké, nechci říct neúnosné, ale vysoké."

Čunek Právu řekl, že také slyšel, že má být odvolán. "Od jiných novinářů jsem slyšel, že se o tom povídá."

Na dotaz, zda se s premiérem o svém osudu ve vládě bavil a zda platí, že s odvoláním počká do případné obžaloby, Čunek uvedl: "Určitě jsem s ním o tom mluvil, ale víc vám neřeknu." Sám odstoupit podle svých slov nehodlá.

Podle Ústavy premiér podává žádost o odvolání člena vlády prezidentovi, který mu musí podle dikce ústavy i ustálené praxe vyhovět.

Čunka by mohla o víkendu řešit výkonná rada ODS

Během pátku je Topolánek na summitu EU v Bruselu. V sobotu v Praze zasedá výkonná rada ODS. Na neděli byl Čunek ještě jako vicepremiér pozván k diskusi ČT o Romech. Hned poté vystoupí v debatě televize Prima prezident Václav Klaus, který bude nejspíš opět vystaven otázkám i k Čunkově kauze.

Místopředseda ODS Petr Bendl na otázku Práva, jestli se případné Čunkovo odvolání bude řešit na sobotní výkonné radě ODS, odpověděl, že to neví, protože je to přece jen spíše věcí premiéra. "Ale mohu potvrdit, že na grémiích ODS o tom hodně často mluvíme a že to premiér zvažuje," dodal.

Politické těžkosti s odvoláním vicepremiéra naznačil tento týden vicepremiér a místopředseda ODS Petr Nečas, když připomněl, že Čunek jako šéf vládní strany by musel na základě koaliční smlouvy se svým odvoláním souhlasit. "Jsem přesvědčen, že kdyby se jednalo o kohokoli jiného, zřejmě by už odvolán byl," dodal Nečas.

Vyšetřování kauzy se protáhne nejméně do prázdnin

Státní zástupce Arif Salichov, jemuž byl případ zásahem Nejvyššího státního zastupitelství předán z Přerova, chce podle svých nedávných slov Právu do pondělí dočíst Čunkův spis a poté rozhodnout, jaké důkazy bude chtít doplnit. Uvedl, že půjde o svědky i listinné důkazy.

Tím se vyšetřování kauzy dále protáhne do prázdnin. V polovině srpna přitom bude Sněmovna rozhodovat o reformě veřejných financí. Podle kuloárových informací chtěla vládní koalice, přes výtky zejména zelených vůči Čunkovi, kauzu do té doby přežít bez rozpadu koalice. Nejméně dva lidovečtí poslanci totiž už dřív pohrozili, že po případném Čunkově odvolání by vládě vypověděli loajalitu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám