Hlavní obsah

Bém by ve vládě ODS bral zdravotnictví a sociální věci

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V týmu stínových ministrů ODS, kteří by za půldruhého roku chtěli převzít vládní otěže, se schyluje k první velké změně. Nový místopředseda strany, pražský primátor Pavel Bém má zájem o jeden z nejdůležitějších postů - spojené resorty zdravotnictví a práce a sociálních věcí.

Foto: Jan Kaše

V Muzeu jižního Plzeňska v Blovicích bude zahájena výstava o čs. letcích v RAF

Článek

Bém ve čtvrtek na dotaz Práva zdůraznil, že obsazení stínových křesel je výhradně věcí stranického šéfa Mirka Topolánka, zároveň se však netají svými ambicemi. "Určitě chci být součástí týmu, který bude vytvářet klíčové transformační dokumenty pro jednotlivé resorty a klíčové instrumenty pro zavedení Modré šance," uvedl Bém.

Poznamenal, že tímto místem je kromě vedení i stínová vláda. "Jako člověk, který je devět let součástí poměrně náročných exekutivních funkcí, si dovedu představit řadu oblastí. Nicméně realitou je moje vzdělání a moje dlouhodobá angažovanost v oblasti zdravotně-sociální," poznamenal Bém, který vystudoval psychiatrii, v minulosti působil jako šéf meziresortní protidrogové centrály a jako starosta Prahy 6. Na otázku, zda by bral spojené ministerstvo, odpověděl, že si to dovede představit.

Topolánek měl před prosincovým kongresem ODS s Bémem dohodu o vzájemné podpoře, v minulosti však velkými spojenci nebyli. Bém má totiž výrazně blíže k čestnému předsedovi ODS Václavu Klausovi.

Topolánek by musel vyhodit svého člověka

Topolánek již v minulosti dal najevo, že se počet stínových ministrů sníží sloučením některých resortů tak, aby alternativní kabinet odrážel skutečnou představu ODS. Háček je v tom, že by o svá místa přišli nynější "ministři" - poslankyně Alena Páralová (práce a sociální věci) a senátor Tomáš Julínek (zdravotnictví).

Topolánek loni výměnu Páralové naznačil, později však popřel, že by s její prací byl nespokojen. Část odborníků přitom Páralovou hodnotí jako relativně umírněnou reformátorku, zatímco Bém by byl zřejmě radikálnější.

Obtížnější by zřejmě pro Topolánka byla rozlučka s Julínkem, který je považován za jeho blízkého spolupracovníka. Julínkova pozice uvnitř ODS navíc stoupla - po obhájení senátorského mandátu se stal předsedou senátorského klubu a tím pádem členem stranického grémia.

Podle prvního místopředsedy ODS Petra Nečase je zdravé, když budou představitelé ODS zvolení na kongresu do vedení součástí stínové vlády. "Konkrétní představy existují, jedná se o nich," řekl Právu. Varianty angažmá pro Béma jsou podle něj různé, ale nemyslí si, že by zrovna oblast práce, sociálních věcí a zdravotnictví byla na pořadu dne.

Topolánek opakovaně o Bémově zapojení mluvil. Na dotaz Práva uvedl, že se o tom s pražským primátorem bude bavit. Na druhé straně však poznamenal: "Za každou cenu ho implementovat do stínové vlády nebudu." Bém obdobně tvrdí, že nemusí být nutně stínovým ministrem.

Reklama

Výběr článků

Načítám