Hlavní obsah

Bělobrádek uctil památku obětí odsunu, komunisté ho kritizují

Předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek během své návštěvy Bavorska navštívil Sudetský dům a uctil památku obětí poválečného odsunu. Za to sklidil kritiku KSČM. Jeho gesto naopak ocenil premiér Bohuslav Sobotka i opoziční TOP 09.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Článek

„S premiérem jsme domluveni nebyli, uctil jsem památku obětí násilí především jako předseda KDU-ČSL a křesťan," napsal Bělobrádek ČTK. Připomněl, že Sudetoněmecké krajanské sdružení i jeho představitel Bernd Posselt již dříve učinili gesto a vzdali se majetkových nároků.

Premiér Sobotka čin ocenil, nicméně upozornil, že v souvislosti s odsunem je potřeba připomínat i roli Německa během války. „Bylo to nacistické Německo, které rozbilo demokratické Československo, a následně rozpoutalo druhou světovou válku," uvedl Sobotka.

Předseda KSČM Vojtěch Filip považuje Bělobrádkovu akci za výsměch obětem války. „Měl by vzdát úctu těm, kdo položili životy za naši svobodu, a ne těm, kteří nadšeně vítali Hitlera," uvedl Filip.

TOP 09: je to bohulibé

Naopak místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek řekl, že jemu se Bělobrádkův krok jeví jako gesto smíření a má jeho podporu. „Toto gesto od místopředsedy vlády je na místě a myslím, že bychom měli hledat cestu k vzájemné komunikaci a definitivnímu smíření," řekl. „Je bohulibé a chvályhodné, uctí-li člověk nevinné oběti. Jako křesťan pak obzvláště, jsou-li obětí naší vinou," sdělil předseda TOP 09 a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Reklama

Výběr článků

Načítám