Hlavní obsah

Bašta: smlouva na Český dům se mi nezdála

Právo, jfk

Smlouva o pronájmu Českého domu v Moskvě se mi od začátku nezdála, vypověděl v pondělí u Městského soudu v Praze bývalý ministr a český velvyslanec v Moskvě Jaroslav Bašta. Soud současného náměstka ministra zahraničí vyslechl jako svědka v kauze bývalého generálního sekretáře ministerstva zahraničí Karla Srby.

Článek

Ten se dvěma dalšími muži čelí obžalobě ze zneužívání informací v obchodním styku a z porušování povinnosti při správně cizího majetku. Činů se měli dopustit při pronájmu moskevské budovy Český dům, která sloužila k ubytování českých a slovenských diplomatů a jejich rodin v Moskvě, a také jako kanceláře českých firem podnikajících v Rusku.

"Měl jsem vážné námitky. Chtěl jsem, aby se Český dům stal součástí českých center. Překvapila mě například klauzule o předkupním právu, kterou by u státního majetku musela schválit vláda," uvedl Bašta. Smlouvu prý odmítl podepsat, ta však nakonec stejně vstoupila v platnost díky podpisům jiných osob. Bašta měl dokonce kvůli pochybnostem o textu smlouvy písemně kontaktovat tehdejšího ministra zahraničí Jana Kavana. "Ten mě ujistil, že je všechno v pořádku, že na smlouvě pracoval doktor Teryngel," uvedl Bašta.

Advokát Jiří Teryngel si kvůli smlouvě vysloužil kárné řízení. Jeho kancelář totiž smlouvu posuzovala pro ministerstvo, ale zastupovala i společnost Hotel Český dům. Teryngel tak byl podezřelý z neetického chování. Řízení však bylo zastaveno.

V kauze nevýhodného pronájmu Českého domu, při němž měl stát přijít o víc než 26 miliónů korun, jsou kromě Karla Srby obviněni také šéf akciové společnosti Hotel Český dům Stanislav Brei a hlavní účetní moskevského komplexu Miroslav Karel. Hrozí jim tresty od pěti do dvanácti let vězení a náhrada škody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám