Hlavní obsah

Bártu předstihl v nominacích na předsedu VV nejen John, ale i Peake

Právo, Novinky, jas, rsk
Aktualizováno

Na post předsedy Věcí veřejných nominovaly stranické buňky celkem 13 lidí. Nejvíce nominací (42) obdržel nynější předseda Radek John. S 21 nominacemi je na druhém místě Karolína Peake. Ta však prohlásila, že se o post předsedkyně ucházet nebude. Až třetí skončil s 20 nominacemi ministr dopravy Vít Bárta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Radek John (vlevo) s kolegou a ministrem dopravy Vítem Bártou (oba VV)

Článek

Z dalších jmen se nominace dočkali tito politici: Dagmar Navrátilová (7), Kateřina Klasnová (6), Kristýna Kočí (6), Michal Babák (4) a Markéta Reedová, Milan Šťovíček, Zdeněk Bakovský, Viktor Paggio, Hana Lisecová Zimová, Lenka Andrýsová po jedné nominaci.

Poslanec Babák, který dostal jen čtyři nominace, Právu řekl, že se rozhodne v pátek. Před uzavřením nominací tvrdil, že by do volby šel jedině v případě, že bude mít silnou podporu. „Zatím nejsem rozhodnutý. Na jednu stranu se mi nechce, na druhou bych volbu rád posílil,“ prohlásil.

Klasnová se rozhodla, že do volby nepůjde. „Všech nominací ze Středočeského kraje si nesmírně vážím. Hodlám i nadále nést odpovědnost za VV v nejužším vedení strany, nicméně na post předsedkyně kandidovat nebudu,“ uvedla pro Právo.

Do finálního výběru pronikne šest jmen

Zájem o post předsedy doposud veřejně potvrdili John s Bártou. Peak naopak nominaci odmítla. Rada VV nyní do 18. dubna vybere šest jmen, která se budou o post šéfa strany ucházet.

"Pro zvolení takového kandidáta bude potřeba nadpoloviční většina hlasů členů Rady. V případě, že bude více než šest nominovaných, kteří takové většiny dosáhnou, bude rozhodovat absolutní počet hlasů členů Rady," uvedla strana.

Následně budou z kandidátů vybírat registrovaní příznivci strany, jejichž volbu bude muset ještě potvrdit stranická konference.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám