Hlavní obsah

Bartoš sepsul obhájce protilátek Dostála. Je tendenční, zlobí se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Informování o onemocnění covid-19 ze strany pirátského experta na zdravotnictví Ondřeje Dostála je tendenční a neodpovídají vědeckým závěrům, míní předseda strany Ivan Bartoš. Reagoval tak mimo jiné na jeho aktivitu na sociálních sítích, kde dlouhodobě prosazuje uznávání protilátek jako covidového průkazu. Dostál následně připustil možný konec ve straně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Článek

„Byť je dobrý právník a ve věci zdravotní legislativy nejen v souvislosti s pandemií odvedl veliké množství kvalitní práce, jeho 'informování' o zdravotních otázkách a výstupy v médiích k tématům mimo tuto oblast však považujeme za tendenční a neodpovídají vědeckým závěrům,“ napsal Bartoš na Facebook.

Bartoš na dotaz Novinek, zda může vyjádření přiblížit, doposud neodpověděl.

Premiéři Fiala a Babiš na společné tiskovce podpořili očkovací projekt

Domácí

Šéf Pirátů takto reagoval na Facebooku na příspěvek jednoho z uživatelů, který poukazoval na Dostálův účet na Twitteru. Dostál na sociální síti pravidelně zveřejňuje počty nakažených covidem-19, ze kterých vychází, že mezi nakaženými je významná čast očkovaných, kteří předtím samotnou nákazou neprošli.

Podle tazatele jsou příspěvky využívány k tvrzení, že je očkování zbytečné. S poukazem na to, že mají očkovaní podle expertů lehčí průběh, dodal, že by měl čísla uvést do kontextu.

Dostál byl kandidátem Pirátů na ministra zdravotnictví

Bartoš na to dále doplnil, že s vystupováním Dostála mají Piráti dlouhodobě problém a řeší ho. „Jeho příspěvky bez kontextu hojně sdílí česká dezinformační scéna a dnes třeba i Daniel Landa,“ podotkl.

Dostálovy akce podle něj nejsou v souladu s pirátskou politikou v přístupu k řešení koronavirové pandemie.

Bartoš současně sám připomněl, že Dostál byl předvolebním kandidátem PirSTAN na ministra zdravotnictví. „Jako odborník na legislativu dostal od členů Pirátů důvěru být členem tzv. vládního týmu před parlamentními volbami 2021, se kterou bohužel nakládá v rozporu s naší politikou,“ vysvětloval Bartoš.

Dostál: Možná mě vyhodí, ale určitě neumlčí

V následné reakci Dostál v úterý připustil, že mají s Bartošem místy odlišné názory. „S Ivanem Bartošem se v něčem shodnem, v něčem ne, jsme dospělí a umíme s tím žít. Pokud se části Pirátů nelíbí moje data či názory, je to jejich problém. Možná mě vyhodí, ale určitě neumlčí,“ uvedl na Twitteru.

„Výklad práva a zveřejňování dat tady dostanete vždy bez politikaření,“ doplnil Dostál ke svému profilu.

Nic vám po mém očkování není, prohlásil kandidát Pirátů na ministra zdravotnictví Dostál

Domácí

Dostál již dříve vyzýval ministerstvo, aby laboratorně potvrzené protilátky proti nemoci covid-19 uznávalo v rámci covidového průkazu podobně jako očkování či prodělání onemocnění. Resort to však dlouhodobě odmítá s tím, že neexistuje odborná shoda na jejich potřebné hladině.

V souvislostí s tím vzbudil Dostál také jako pirátský kandidát na šéfa resortu zdravotnictví před volbami rozruch, když uvedl, že se kvůli dostatku protilátek doposud neočkoval. Část veřejnosti poukazovala na to, přestože Piráti k očkování nabádali, Dostál i přes doporučení příkladem nešel.

Reklama

Výběr článků

Načítám