Hlavní obsah

Barták by klidně vedl obranu dál

Právo, Jan Rovenský

Ministr obrany Martin Barták v rozhovoru v Právu poprvé naznačuje, že by za určitých okolností neodmítl zůstat v čele resortu. Nechce ale kvůli tomu vstupovat do ODS, která ho do Fischerovy vlády nominovala.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr obrany Martin Barták

Článek

Nynější vláda zřejmě brzy podá demisi. O vás se mluvilo jako o příštím šéfovi Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) či velvyslanci v USA. Máte o své budoucnosti už jasno?

Určitě ne. Jde mi o to, aby ministerstvo obrany dobře fungovalo. Je tam hodně práce a také tam hodně práce bude. Při těch finančních výhledech ale situace nebude jednoduchá – bude to vyžadovat velmi zodpovědný přístup, tým odborníků a jistou míru empatie nejenom ke struktuře, ale i státu a jeho potřebám celkově. A to je to, co mě zajímá.

To zní, jako byste na ministerstvu chtěl pokračovat dál...

Rozhodovat se budu, až se celá věc vyvine. Určitě nebudu dělat ředitele ÚVN a o postu velvyslance zatím neuvažuji. To jsou věci, které bude řešit nová vláda a spadají do oblasti širší dohody. Můžu se i vrátit k medicíně (Barták je neurochirurg).

A pokud by nabídka na ministra přišla, tak byste ji asi neodmítl, že?

To zase záleží na okolnostech, jednání probíhají. Není jasné, jaká strana ministerstvo dostane, jaká bude koaliční dohoda. Pokud někdo vezme ministerstvu deset miliard, tak je otázkou, kdo chce být tím, kdo resort pohřbí.

Spíš řeknu něco jiného: objevily se spekulace, že bych měl být kandidát TOP 09, to je ale nesmysl. Jsem nominant ODS, vždy jsem byl, všechno jsem konzultoval s vedením občanských demokratů, ať už se to týkalo odborných nebo politických věcí.

A není načase do ODS tedy vstoupit a „přiznat barvu“, jako to udělala ministryně zdravotnictví Dana Jurásková?

To je každého věc, ale já k deklaraci postoje ale nepotřebuji stranický průkaz. Mám konzervativní myšlení, uznávám hodnoty prezentované ODS a nepovažoval jsem za nutnost tam vstupovat. Přirovnávám to k tomu, jako když s partnerkou máte tři děti, žijete s ní a najednou všem chcete dokázat, že k ní patříte, a tak si ji vezmete. Vstupu se nebráním, ale nemyslím si, že by to v tuto chvíli něco změnilo.

Ještě zpět ke škrtům: VV chtějí obraně vzít 10 miliard. Je to podle vás reálné?

To bude předmětem jednání, na nichž je třeba detailně vysvětlit strukturu celého ministerstva, armády a dalších složek. V rozpočtu se od roku 2003 zkrátilo více než 19 miliard a všechny koncepce vzaly za své. Předložili jsme jako první vláda střednědobou koncepci, například zahraničních operací ,a další tři roky vycházíme z vládou schválených strategických dokumentů. Nelze vzít tak zásadní částku, aby to ministerstvo nedestabilizovalo. Obrana státu je strašně důležitá, i když jsme součástí mezinárodních struktur. NATO nám však například nebude jen dávat, musíme splnit, co vyžaduje.

Jak to bude vypadat s nadcházejícím rozpočtem ministerstva?

Šetřit se bude muset v celé státní správě. Vyzývám ale k tomu, aby se rozpočet nechal tak, jak přibližně je. Nedělejme takové kroky, které vyžadují zásadní změnu struktury a dokumentů, počkejme na finanční výhled a řekněme si, kde se šetřit dá. Jestli však osm let sledujeme nějakou cestu a najednou začneme vše vyhazovat z okna, tak to není cesta k úsporám.

Připravíme návrh, jak může vypadat struktura, rozpočtový výhled, na co můžeme rezignovat, co můžeme omezit a co ne. Nemyslím si ale, že by mělo dojít k rušení některých druhů vojsk i kvůli tomu, že se do většiny z nich v posledních letech hodně investovalo. Vrtulníkové letectvo se určitě rušit nebude, bez něj se neobejdeme ani v ČR. Na ministerstvu je 25 tisíc vojáků, to není zas tak vysoké číslo, a budete-li chtít uspořit, tak se bude muset redukovat personál, u nás především v civilní části.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám