Hlavní obsah

Bárta ve straně používá praktiky z byznysu a to někdy vadí, říkají véčkaři

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

S překvapením reagovali poslanci Věcí veřejných na informaci čtvrtečního Práva, že druhý muž strany, výkonný místopředseda Jaroslav Škárka, zvažuje odchod z klubu i strany kvůli autoritativnímu stylu ministra dopravy Víta Bárty (VV).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr dopravy Vít Bárta (VV)

Článek

Zákonodárci nicméně uznávají, že Škárka, od roku 2005 do roku 2009 předseda VV, dlouhodobě prosazuje pravicové myšlenky a staví se proti oficiální středové stranické linii. Podle nich však zatím o možném odchodu na klubu otevřeně nemluvil.

„Je to logické. Cítí se trochu odstrčený, byl hlavní zakladatel strany a léta ji vedl,“ komentoval možný Škárkův odchod jeden z poslanců VV, který si nepřál být jmenován.

Poslanci VV také souhlasí s tím, že má Bárta ve straně klíčový vliv a že někdy ve straně používá praktiky z byznysu.

„Je zvyklý řídit. Přenáší své schopnosti manažera do klubu a někdy zapomíná, že nejsme jeho zaměstnanci,“ podotkl poslanec Martin Vacek. Podle něj jsou však Bártovy zkušenosti pro VV nepostradatelné.

Síly Bártovy osobnosti si je vědom i poslanec za VV Stanislav Huml. „Vnímám, že to je autoritativní člověk. Má víc prostoru, protože mu ho všichni dávají,“ řekl Právu. Co se týká možného Škárkova odchodu, podle Humla není jeho odchod aktuální. „Necítím, že by se chystal odejít z klubu, kdyby byl problém, tak ho budeme řešit interně,“ doplnil.

Nemyslím si v žádném případě, že by byl nadmíru autoritativní. Naopak si myslím, že poslední dobou je klub velmi demokratický
poslanec VV Michal Babák

Místopředseda klubu VV Viktor Paggio si myslí, že Škárkovy výtky jsou spíše programového rázu. „Je dlouhodobě v pravicové části VV, ale že by to došlo tak daleko a odešel, tomu nevěřím. Spory vždy řešil interně a myslím si, že by s námi o tom mluvil,“ uvedl.

Připustil však, že Bárta má svůj osobitý styl. „Má momenty, kdy se chová jako ředitel velké společnosti, i když to není úplně na místě,“ dodal Paggio.

„Neperme pořád špinavé prádlo“

Předseda strany Radek John se domnívá, že Škárka zaječí úmysly nemá. „Myslím si, že to, co je napsáno v novinách, není pravda. Je správné, aby každý nespokojený říkal, jak je nespokojený, to je dobrá zpětná vazba. Hlavně, že lidé hovoří a nemlčí,“ řekl Právu.

John doplnil, že nevnímá, že by Bárta ve straně měl hlavní slovo či že by VV měly autoritativní vedení.

Místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová Právu řekla, že zprávy o Škárkově možném odchodu jsou pro ni nové.

„To, že má větší sklony k pravicovosti, se projevilo i na tzv. plzeňské výzvě (nespokojených členů), ale ideová konference jasně nasměrovala VV na střed. Jeho mínění je v rámci strany a klubu ojedinělé, to ale neznamená, že jeho názory nemají prostor, nebo nemají zaznít. Spíše bychom měli skončit s praním špinavého prádla skrze média,“ uvedla.

To, že je její manžel silná osobnost, je podle Klasnové patrné. „Je ve vládě, je jedním z ekonomických ministrů a to, že je daleko expanzivnější, než například ministr Kamil Jankovský, je dáno jeho povahou,“ řekla k Bártovi.

Zpráva o Škárkově odchodu poslance Michala Babáka vylekala. „Je to určitá mediální bublina a jak ho znám, nemyslím, že k tomu dojde.“

I on Bártu vnímá jako člověka, který řídí reformy. „Nemyslím si v žádném případě, že by byl nadmíru autoritativní. Naopak si myslím, že poslední dobou je klub velmi demokratický a zaznívají tam názory všech lidí,“ řekl Babák.

Poslance Radima Vysloužila možný odchod Škárky také překvapil. „Je pravda, že má trochu jiný, více pravicový pohled. Je ale důležitým členem klubu a beru ho jako člověka s jiným názorem,“ uvedl.

Podle Vysloužila nelze u Bárty mluvit o autoritativním stylu. „Má jiný způsob komunikace, který se naučil z firmy. To, že při jednání není čas na politické okecávání a řeší se to na rovinu. Mně to vyhovuje,“ uvedl.

Poslanec Milan Šťovíček vnímá Bártu jako „výraznou osobnost“, podle něj to však neznamená, že by na klubu nemohla probíhat volná diskuse.

„Myslím si, že když je někdo zvolen za nějakou stranu, tak by v ní měl zůstat,“ podotkl ke Škárkovi poslanec Jiří Štětina.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám