Hlavní obsah

Bárta v plamenném projevu zaútočil na Nečase: Patří nám čtyři resorty

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrým výpadem proti premiérovi Petru Nečasovi (ODS) zakončil svůj sobotní projev exministr dopravy a vyjednavač VV Vít Bárta. Do předsedy vlády se šedá eminence véček pustila kvůli zdravotní reformě i Nečasovu ultimátu, že pokud se koalice příští týden nedohodne na změnách ve zdravotnictví, tak VV z vlády půjdou ven. Bárta upozornil, že VV budou mnohem razantnější a že mají nárok na čtyři ministerstva.

Foto: Michal Burian, ČTK

Patří nám čtyři resorty, VV přestanou ustupovat, hlásal plamenně Bárta.

Článek

Podle Bárty je celá debata a Nečasova výhrůžka jen pokus vrtěti psem. Podotkl, že neexistuje ucelená reforma. VV mají největší výhrady vůči zpoplatnění plomb 400 korunami, jak to chtějí TOP 09 a ODS. Podle VV debata o plombách patří do celkové debaty o standardu a nadstandardu a nelze jí jednoduše oddělit a zubní výplně zpoplatnit.

„Vzpomínám na slova pana premiéra na K12 po jarní rekonstrukci vlády, že nyní ustupují VV a následně v brzkých dnech uvidíme od pana premiéra konkrétní kroky, které ale nevidíme, o kterých neslyšíme,“ prohlásil Bárta s tím, že se nyní jen zdůrazňují reformy.

VV podle Bárty ustoupily z ministerstev poté, co proběhl pokus o puč a probíhala snaha vládnout bez véček.

VV chtějí "důstojné místo" ve vládě, jinak připouštějí odchodVideo: ČTK

„Zbavili se Radka Johna na ministerstvu vnitra, aby se dál bránilo v boji proti korupci. Zbavili se mě na ministerstvu dopravy a bránili úsporám, které jsem tam zahájil. Pokud VV nemají být smýkány vlastním osudem, je zapotřebí, abychom přestali ustupovat,“ burcoval Bárta.

Doplnil, že koaliční smlouva „hovoří o čtyřech místech ve vládě“ a že „VV mají mít prostor na to, aby bojovaly proti korupci v této vládě“.

„Uznávám, že v tomto směru nám nezbývá než začít být mnohem razantnější, než jsme byli doteď,“ dodal.

Už odpoledne  místopředsedkyně strany Kateřina Klasnová řekla, že pokud Věci veřejné zůstanou ve vládě, budou chtít, aby čtyři ministerstva, která jim podle stanov náleží, byla obsazena straníky. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám