Hlavní obsah

Bárta si zase zahrává s koalicí, zkouší vyhandlovat schválení hazardu

Právo, Jan Rovenský

Poslanci Věcí veřejných (VV) nemusejí zvednout ruku pro senátní návrh upravující zdanění hazardu, pokud nebude předem jasné, jak bude financován sport v letech 2013 a 2014. Naznačil to v pátek šéf klubu véček Vít Bárta. Po hazardním fiasku ve Sněmovně, které museli napravovat senátoři, tak VV hrozí další ostuda.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf poslanců VV Vít Bárta s manželkou a poslankyní téže strany Kateřinou Klasnovou

Článek

Bárta se dotazu, zda všichni poslanci VV tentokrát podpoří senátní verzi návrhu zákona o jednom inkasním místě, který obsahuje i zdanění hazardu, vyhnul slovy, že nejdříve vládní koalici ODS, TOP 09 a véčka čeká jednání o zajištění peněz pro sport.

„Velmi si vážím toho, že máme koaliční shodu naplněnou tím, že příští rok dostane sport navíc 800 miliónů. Nyní je zapotřebí dotáhnout koaliční dohodu pro jeho financování v letech 2013 a 2014,“ řekl Právu.

Debatu o tom, zda poslanci VV budou hlasovat pro senátní verzi, označil za předčasnou a za „poslední krok, který koalici čeká“.

Výhrady k senátní verzi má i poslanec Petr Skokan (VV), který je, jak Právo upozornilo, jednatelem firmy, která vlastní dům, v němž je bar s několika videoterminály.

Skokan společně s ministrem školství Josefem Dobešem a poslancem Martinem Vackem byl jedním ze tří poslanců VV, kteří zvedli společně se zástupci ODS a opozice ruku pro ostudný sněmovní návrh, který loterijním společnostem ponechával možnost rozdělovat peníze z hazardu a zrušil roční poplatek 20 tisíc za herní přístroj.

„Pokud v návrhu nebude jasně definováno třicet procent z hazardu pro oblast sportu a jak budou financovány neziskové organizace, tak s tím budu mít veliký problém,“ řekl Právu Skokan.

John doufá, že pro návrh zvednou ruku všichni

Podle senátní verze peníze z hazardu mají putovat ze 70 procent obcím a ze 30 procent státu.

Těchto třicet procent by se mělo věnovat podle koaličního ujednání na podporu sportu, zákonem to však upraveno není. VV však podle Bártových středečních slov požadují „oddělit legislativu zdanění hazardu a dát garance pro financování sportu“.

Potíž je však v tom, že Sněmovna senátní verzi musí přijmout ve formě, v jaké ji horní komora schválila, nebo schválit svou původní verzi. To by znamenalo, že by hazard nebyl přísněji zdaněn od příštího roku.

Na rozdíl od Bárty je však předseda véček Radek John přesvědčen, že VV budou hlasovat stejně, aby zdanění hazardu mohlo platit od 1. ledna 2012. „I kdyby se nám nelíbily některé nuance, tak senátní návrh prohlasujeme a budeme v hlasování jednotní,“ řekl Právu.

Ministr Dobeš zdůraznil, že si nedovede „představit, že od 1. ledna 2013 nebudou navíc dvě miliardy pro sport do rozpočtu školství“. Narozdíl od Bárty však ministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) věří, že chce podporovat sport, a proto pro senátní návrh ruku zvedne. „Jsem přesvědčený, že se s panem Kalouskem dohodneme,“ dodal.

Příští rok je času dost, tvrdí Gazdík

Požadavky VV však překvapily jejich koaliční partnery ODS a TOP 09. Podle šéfa poslanců TOP 09 a Starostů Petra Gazdíka se véčka snaží rozehrávat „podivné, hazardní hry“. Kladení dalších podmínek podle něj vyvolává otazníky, zda strana není napojena na hazard.

„V příštím roce se určitě bude zákon o jednom inkasním místě znovu řešit, jelikož některé věci musíme poopravit. Věřím, že i v rámci tohoto se vyřeší podpora sportu. Hlásíme se k tomu, určitě sport nechceme potopit. To, co teď VV předvádějí, je hazardování se zákonem o hazardu a snaha na sebe upoutat pozornost,“ řekl Právu.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura potvrdil Právu, že občanští demokraté budou hlasovat pro senátní návrh. Co se týče případného koaličního jednání, je mu prý ODS otevřena. „Legislativní záruky ale určitě nejsme schopni dojednat do 20. prosince. Uvidíme, jak si to kolegové představují,“ prohlásil.

Lídr ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že soc. dem. má výhrady s připojenými daňovými reformami, návrhu ale nebude bránit. „Uděláme vše, aby prošla senátní verze. To může být buď aktivním hlasováním, nebo snížením kvóra nutného pro přijetí návrhu.

Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik řekl Právu, že komunisté trvají na tom, aby peníze z hazardu dostávaly sportovní kluby a dobročinné organizace. „Jsme připraveni se k návrhu připojit, ale předtím chceme slyšet, jak se řeší financování sportu a neziskovek,“ uvedl.

Případný nesouhlas VV a komunistů a odchod poslanců soc. dem. by však přijetí senátního návrhu neohrozil. ODS a TOP 09 by měla dost poslanců, aby novela prošla prostou většinou.

Reklama

Související témata:

Související články

Náprava hazardu se možná stihne do konce roku

Napravit největší chyby týkající se hazardu, které způsobili poslanci, se ve spolupráci se Senátem zřejmě stihne do konce roku. Zdá se, že spory jsou zahlazeny...

Výběr článků

Načítám