Hlavní obsah

Bárta: Našimi výroky nechceme přilévat olej do ohně

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vicepremiér pro boj s korupcí Radek John myslí svou demisi vážně a už si domluvil s premiérem schůzku, na níž rezignaci předloží. Úřad vicepremiéra prý nebyl žádnou zárukou, proto nyní VV požaduje garance, že vláda s korupcí zatočí, míní poslanec Vít Bárta (VV). O reformách prý nelze hlasovat, dokud si budou lidé myslet, že politici lžou. Premiér by tak měl přistoupit nejen k personální obměně vlády, ale i ke konkrétním krokům.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Vít Bárta

Článek

V rozhovoru pro Novinky Bárta vysvětloval, že žádný z konceptů budoucího fungování koalice, jak se objevily v médiích, není definitivní. Podle Bárty mají tyto koncepty na nově otevřené kapitole vládní krize jen malý podíl.

Ve středu jste mluvil o tom, že vláda by mohla fungovat i bez vašich ministrů, dnes předsedkyně klubu poslanců Karolína Peake uvedla, že VV lpí na koaliční smlouvě zaručující čtyři ministry pro VV. Jak to má veřejnost chápat?

Chápejte, prosím, všechna tato vyjádření jen jako naši snahu nepřilévat olej do ohně, ale opravdu nechat konat pana premiéra. Nechceme bořit vládu, jde nám prostě jen o to, že nejdříve byl Radek John vyštván z ministerstva vnitra, potom mu byly znova házeny klacky pod nohy, když se snažil připravit svou pozici vicepremiéra pro boj s korupcí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Vít Bárta

Jestliže všechny tyto snahy VV jsou v tomto směru blokovány, tak mi nyní očekáváme nějaké nové garance a pozice, ze kterých bychom mohli obhájit zájmy našich voličů a prosazovat boj s korupcí. Jaké to jsou pozice? Neberte to tak, že budeme na něčem dogmaticky zaseknutí. Budeme hledat zodpovědně takovou cestu, ze které budeme jednoznačně cítit, že tu sílu mít budeme. A zároveň se budeme snažit, aby tato věc byla pro naše koaliční partnery stabilním a vyváženým kompromisem.

Radek John se v úterý sešel s Petrem Nečasem kvůli podobě úřadu pro boj s korupcí a podle premiéra si pan John nestěžoval, a spíše se hovor nesl v duchu shody. Jak došlo k tomu středečnímu obratu?

Já to neberu jako vůbec žádný obrat a myslím si, že veřejnost je plně informována Věcmi veřejnými o svých záměrech. Pan Radek John už před několika týdny docela jasně řekl, že pokud mu budou házeny klacky pod nohy v tom, koho si může na svůj úřad vzít, a koho ne, tak na tuto funkci rezignuje. A když se to tak stalo, a dál mu byly házeny klacky pod nohy, tak prostě rezignoval. Jeho chování je z hlediska veřejnosti jasně predikovatelné a jasně známé, a není třeba za tím třeba hledat cokoli víc, než co jsme si v novinách v posledních týdnech přečetli.

Kdy se vy sám hodláte vrátit do vlády?

Nejsem v pozici, abych teď plánoval návrat do vlády. Nyní jsme ve stavu velmi vážném, kdy VV nesou výrazně menší odpovědnost za to, co se nyní ve vládě děje. V této velice vážné situaci je třeba především velice rychle vyřešit tu naši komplexní pozici ve vládě a odpovědnost za ni. V žádném případě bych takovou debatu nespojoval se svým jménem.

Vysvětlil jste svým kolegům v klubu aféry, které odstartovaly vládní krizi?

Všechno, co na mě bylo nakydáno, důsledně vysvětluju rozhovorech, které jsem poskytnul jak deníku Právo, tak pro Lidové noviny, tak minulý týden v týdeníku Týden, včera v Hospodářských novinách... Jakémukoli médiu jsem kdykoli k dispozici pro jakýkoli takový rozhovor. Jsem přesvědčen, že je zapotřebí odpovídat na otázky, a pokud bude zájem, budu rozhovory poskytovat.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Vít Bárta

Takže ve svém klubu cítíte podporu? Neobáváte se další vlny rebelie?

Jsem strašně šťastný z toho týmového a jednotného ducha na poslaneckých klubech VV. Jsem šťasten, že si tam říkáme věci, o kterých víme, že se na druhý den neobjeví v médiích.

Předložil jste už vysvětlení svým straníkům v Plzni, proč byli vyloučeni z klubu Kristýna Kočí a Jaroslav Škárka a vy zůstal?

Mám nějakou pozvánku do Plzně a tam přirozeně rád přijedu a budu si rád povídat. Kdy to bude, to se omlouvám, ale z hlavy to opravdu nevím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám