Hlavní obsah

Bakalu ze Zemanova projevu vyhodil editor České televize

Právo, jp
Aktualizováno

Vypuštění jména podnikatele Zdeňka Bakaly z projevu prezidenta republiky Miloše Zemana na konferenci k 25. výročí svobodného podnikání v České republice ve čtvrtek 13. listopadu z reportáže pro Události České televize (ČT) zavinil editor zpravodajství ČT. Byl ale veden snahou dodržovat Kodex ČT. K tomuto závěru došel Editoriální panel (EP) ČT.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Bakala

Článek

Zatímco v živém projevu přenášeném ČT 24 prezident Zeman přirovnal miliardáře Bakalu spolu s Viktorem Koženým ke „zbytečným kamenům, které jsou na cestě stoupající k prosperitě země“, ve večerních zpravodajských Událostech byla zmínka o Bakalovi vystřižena a jmenován byl pouze Kožený.

„EP se shodl, že konkrétní výrok byl natolik kontroverzní, že vyžadoval uplatnění principu, podle kterého má dotčená osoba (tedy Bakala – pozn. red.) dostat prostor vyjádřit se k němu dle Kodexu ČT. V tomto případě měli autoři reportáže takové vyjádření získat. EP konstatuje, že při absenci takového vyjádření v reportáži editor tedy měl důvod k zásahu. Způsob jeho provedení však EP nepovažuje za správný,“ píše se v zápisu z jednání panelu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Co prezident pronesl v projevu
A říkal jsem zrovna včera na jednom mítinku v Kopřivnici, kde se Tatrovka zdvihá opět ze dna po některých neúspěšných privatizačních pokusech, mimochodem i ona byla v kupónové privatizaci, tak jsem říkal: Uvědomte si, že za těch pětadvacet let se mnohé změnilo k pozitivnímu, že jdeme po stoupající cestě, na které jsou některé zbytečné kameny, tu Viktor Kožený, tu Zdeněk Bakala, tu mnozí další, ale že ta cesta stoupá, že naše města, naše obce krásní a že dochází k tomu, že jsme svobodní a že dokonce se můžeme vzájemně kritizovat, což je dar, který svým občanům minulý komunistický systém nedal.
zdroj: Hrad.cz

„Ke zkreslení nedošlo“

Panel dále konstatoval, že nedošlo ke zkreslení reportáže a ani nebyl důvodem zásahu žádný pokyn od kohokoli zvenčí nebo zevnitř televize.

Osmičlenný Editoriální panel České televize zasedal v úterý. O jeho závěrech krátce informoval generální ředitel ČT Petr Dvořák na středečním zasedání Rady ČT. Vyhození Bakalova jména z reportáže vyvolalo ve společnosti nepříznivý dojem o práci ČT.

Česká televize vystřihla ze Zemanova projevu slova o miliardáři Bakalovi

Rada ČT po obsáhlé diskusi ve středu došla k závěru, že by veřejnoprávní televize měla uznat vlastní chybu. „Navrhuji, aby se komplexním stanoviskem zabývala speciální skupina, kterou vytvoříme. Její výsledky by mohly být zveřejněny na příštím zasedání v lednu,“ uvedl předseda rady Jaroslav Dědič v usnesení z Rady ČT.

Mluvčí prezidenta Ovčáček o cenzuře v ČTVideo: Česká televize ČT24

Členy editoriálního panelu jsou Andrea Majstorovičová, Marek Wollner, Petr Mrzena, Roman Ondrůj, Zuzana Tvarůžková, Jan Šenkýř, Richard Samko a Ivana Šmelová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám