Hlavní obsah

Bakala slíbil prodej části bytů nájemníkům

Právo, jov, plk

Soc. dem. žádá, aby vláda Jiřího Rusnoka aktivně zareagovala na stav v OKD kvůli kritické situaci dolu Paskov, a zaútočila na vlastníky společnosti. Podnikatel Zdeněk Bakala naopak vzkázal, že jeho společnost prodá část ze 44 tisíc bytů, které získala koupí OKD. O byty se nájemníci s Bakalou přou už léta.

Foto: Petr Horník, Právo

Zdeněk Bakala

Článek

Lídr soc. dem. Bohuslav Sobotka v pátek novinářům řekl, že není možné, aby manažeři prohlásili, že důl Paskov uzavřou, a zároveň kabinet sdělil, že soukromé společnosti finančně nepomůže. „Soc. dem. je přesvědčena, že primární odpovědnost mají vlastníci,“ dodal.

„Pokud soc. dem. ve volbách uspěje, budeme prosazovat důkladný audit hospodaření společnosti OKD v minulých letech, důkladnou kontrolu privatizačních smluv a závazků, které byly uzavřeny mezi společností OKD a státem,“ deklaroval Sobotka.

Prodej podílu navrhoval Sobotka

Ten byl ministrem financí v době, kdy stát prodal menšinový podíl OKD firmě Karbon Invest, kterou vzápětí koupila společnost Zdeňka Bakaly.

Místopředseda soc. dem. Lubomír Zaorálek zmínil problém podnikových bytů. Bakala by podle Zaorálka měl byty vrátit státu nebo je prodat za výhodnou cenu jejich nájemníkům.

Bakala a jeho společníci v mezinárodní investiční skupině BXR jsou ochotni prodat nájemníkům za zvýhodněných podmínek část svých bytů, které dřív patřily společnosti OKD. V úterý o tom rozhodlo představenstvo BXR v Amsterodamu, uvedl server Aktuálně.cz. Skupina BXR vlastní byty prostřednictvím firmy RPG Byty, která v kraji spravuje zhruba 44 tisíc bytů.

„Bylo rozhodnuto, že se začne připravovat koncepce, podle níž by se prodala část bytového fondu nájemníkům,“ řekl mluvčí RPG Bytů Petr Handl. Podmínky prodeje ani počet bytů, které chce firma prodat, nejsou známy.

Sobotka se Zaorálkem odmítli odpovědnost ČSSD za situaci v OKD. „Stát nemohl zajistit vyčlenění bytů z OKD ani ovlivnit výši dividendy,“ řekl Sobotka.

Nabídka odpovídá tržním cenám

Předseda Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ hájícího zájmy nájemníků bydlících v bývalých bytech OKD Roman Macháček ČTK řekl, že sdružení předložilo firmě ohledně prodeje bytů kompromisní nabídku a nyní čeká na stanovisko.

Macháček řekl, že proběhla čtyři kola jednání. „Management RPG Byty nám dal nabídku, která v podstatě odpovídala tržním cenám, což pro nás bylo naprosto nepřijatelné. My jsme jim předložili kompromisní nabídku,“ dodal.

Související témata

Foto: OKD

Podzemní tunel mezi doly Karviná a Darkov

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Bakala

Nabídka se podle něj pohybovala v relaci, která odpovídá privatizační smlouvě. „To znamená, že v případě prodeje bytů nájemníkům to má vlastník prodat za cenu, za kterou to koupil, a zároveň za cenu, za kterou to v daném čase a místě převádějí na nájemníky obce nebo kraje. Jsme přesvědčeni, že ten vlastník to nezískal za tržní cenu a při tom prodeji by k tomu měl přihlížet,“ řekl Macháček.

Reklama

Výběr článků

Načítám