Hlavní obsah

Bacík z ODS popírá, že byl odsouzen za podvod

Právo, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOHUMÍN

Další člen ODS byl velkým sympatizantem pravicových extremistů. Jde o funkcionáře bohumínského místního sdružení Martina Bacíka, který zastává post pokladníka. Podle starosty Bohumína byl nejspíš také pravomocně odsouzen k podmíněnému trestu za falšování kandidátní listiny do komunálních voleb v roce 2006. Bacík tvrdí, že soudem pravomocně odsouzený nebyl.

Článek

"Velmi mě překvapilo, že se pan Bacík stal funkcionářem bohumínského sdružení ODS, když všichni věděli o jeho minulosti. Jde o člověka, který v Bohumíně několikrát pořádal pochody neonacistů,“ uvedl starosta Bohumína Petr Vícha (ČSSD).

Podle bývalého šéfa místního sdružení ODS v Bohumíně Kamila Drobka vstoupil Bacík do jejich organizace již před několika roky. Pokladníkem se stal loni v říjnu, kdy se vyměnilo vedení. „Minulost pana Bacíka každý znal, že ho nové vedení udělalo pokladníkem, na to se musíte ptát jich,“ poznamenal Drobek.

Podezřelá kandidátka

Bacík přitom zřejmě již jako člen ODS v roce 2006 sestavoval v Bohumíně kandidátku Národní strany do komunálních voleb. Sám se stal dokonce volebním lídrem Národní strany. Na kandidátku tehdy napsal jména lidí, kteří o tom vůbec nevěděli.

Dvě studentky kvůli tomu podaly trestní oznámení a případ začala vyšetřovat policie. Národní strana se nakonec rozhodla dva dny před začátkem komunálních voleb svou kandidátní listinu v Bohumíně stáhnout.

„Podle mých neoficiálních informací byl pan Bacík za falšování kandidátní listiny odsouzen k podmíněnému trestu,“ uvedl starosta Bohumína Vícha. Tuto informaci potvrdil Právu i další zdroj z bohumínské radnice. „Opravdu byl za nějaké padělání listiny odsouzen k podmíněnému trestu,“ konstatoval zdroj.

„Pokud se tyto informace potvrdí, tak jsou pro nás velkým problémem a velmi nepříjemné. Doposud jsme o nich nevěděli. Myslím, že naše bohumínské sdružení tuto záležitost co nejdříve radikálně vyřeší,“ řekl člen výkonné rady Moravskoslezské ODS a bohumínského sdružení Pavel Drobil. Podle něho hned v pondělí v Bohumíně zřejmě svolají mimořádnou radu, která bude hlasovat o Bacíkově vyloučení.

„Není to pravda, soud moje trestní stíhání podmíněně zastavil. Nedostal jsem žádný trest. Lhůta podmíněného zastavení stíhání mi loni 11. prosince vypršela. Svou chybu jsem přiznal, byla to moje mladická hloupost,“ uvedl třiadvacetiletý mladík. „Do ODS jsem rozhodl vstoupit, když jsem zjistil, že Národní strana a republikáni nemají s vlastenectvím nic společného. Od těchto stran se jasně distancuji. Kdybych to všechno mohl vrátit zpátky, tak bych začal znovu. Takto jsem si asi zkazil život,“ prohlásil do telefonu evidentně skleslým a roztřeseným hlasem Bacík.

Reklama

Výběr článků

Načítám