Hlavní obsah

Babišovi by Niedermayer jako eurokomisař nevadil

Novinky, Václav Lang
Praha

Lídr kandidátky TOP 09 pro volby do Evropského parlamentu Luděk Niedermayer by šéfovi ANO Andreji Babišovi nevadil jako kandidát na eurokomisaře. Řekl to novinářům v neděli večer během čekání na výsledky eurovoleb v Centru pohybové medicíny na pražském Chodově.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ANO Andrej Babiš před vyhlášením výsledků voleb.

Článek

Andrej Babiš v neděli našetřil kritikou směrem k místním organizacím hnutí. Naštvaly jej místní organizace, které podle ministra financí odflákly předvolební kampaň. „Měl jsem pocit, že hnutí tím moc nežilo, že žili komunálními volbami a už se tam připravují kandidátky,“ uvedl. „„To je špatně, poněvadž si nemyslím, že to, že jsme uspěli minulý rok, znamená, že budeme vždycky na špici,“ řekl.

Pochválil nicméně Pavla Teličku a jeho tým, který podle něj odvedl v kampani dobrou práci.

Uznáním nešetřil ani směrem ke konkurenci, jmenovitě lídrovi kandidátky TOP 09 Luďku Niedermayerovi, o kterém prozradil, že mohl být loni nominantem ANO na ministra financí. Nyní by prý Babišovi nevadilo, kdyby jej TOP 09 v případě volebního úspěchu nominovala na eurokomisaře. „Pan Niedermayer je celkem dobrá volba,“ prohlásil.

„Shodou okolností jsem s panem Niedermayerem v prosinci jednal, aby se stal ministrem financí. To bylo ještě v prosinci minulého roku, když jsem uvažoval o tom, že budu jenom vicepremiér a nebudu ministr,“ dodal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Luděk Niedermayer

Jinak ale trvá na tom, aby politici při výběru kandidáta na eurokomisaře přihlédli k názoru lidí poté, co by absolvovali společnou televizní debatu v angličtině. „Nejlepší by bylo, kdyby kandidáti na komisaře šli do předvolebních debat, a kdyby si každá strana a hnutí pozvaly nějakého známého evropského politika, s nímž by kandidáti absolvovali nějakou debatu o Evropské unii v angličtině,“ navrhl Babiš.

Setkání volebního štábu hnutí ANO začalo v neděli vpodvečer poněkud rozpačitě. Zatímco novináři se v avizovaný čas odprezentovali a usadili v restauraci Pohybového centra na pražském Chodově, většina politiků seděla v uzavřené místnosti, která se otevřela až krátce před zveřejněním výsledků. Na místo dorazili například ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová, ministryně spravedlnosti Helena Válková, ministr obrany Martin Stropnický s manželkou Veronikou Žilkovou, či předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek a místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová.

Reklama

Výběr článků

Načítám