Hlavní obsah

Babišova vláda proti nově vznikající: Povinné očkování bude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) v demisi trvá na zavedení povinného očkování, a to i přes nesouhlas nastupující vládní koalice SPOLU a PirSTAN. Současně také ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) vyzval, aby firmy zrušily či odložily vánoční večírky.

Babišova vláda proti nově vznikající: Povinné očkování budeVideo: ČTK

 
Článek

„Ministerstvo zdravotnictví dokončilo vyhlášku o povinném očkování. Do konce týdne by měla být ve Sbírce zákonů,“ uvedl po pondělním jednání ministr Vojtěch.

Povinné očkování by mělo platit pro lidi starší 60 let a pro některé profese, jako jsou například zdravotníci či pracovníci v sociálních službách.

Proti povinnému očkování se ale už vymezila nastupující nová vláda. Šéf lidovců Marian Jurečka avizoval, že připravovanou vyhlášku nový kabinet zruší.

„Jsme přesvědčeni o tom, že je to správná cesta. Uhnout by nebylo poctivé,“ vysvětloval strategii kabinetu v demisi Vojtěch.

Zpřísňovat se teď nebude. Vláda počká

Koronavirus

Ražení něčeho, co avizuje nastupující vláda rušit, obhajoval i vicepremiér Karel Havlíček (ANO). „Já nevím, jestli je to jisté. Uvidíme, jak se k tomu budoucí vláda ve finále postaví,“ uvedl.

„Musíme nést odpovědnost až do posledních dnů. Jsme přesvědčeni o tom, že je to správný krok, a je naší povinností pokusit se přesvědčit nastupující koalice,“ doplnil.

Zpřísňovat se zatím nebude

Vláda měla jednat v pondělí také o úpravě koronavirových opatření. Nakonec od toho ale upustila. Počká, jak se bude situace vyvíjet.

Počty nově nakažených totiž klesají, podobně klesá hodnota reprodukčního čísla R, které udává, kolik lidí průměrně nakazí jeden pacient s koronavirem.

„Nepozorujeme další eskalační nárůst. Nemůžeme to brát ale jako konec vlny, musíme počkat na další dny, zda se potvrdí trend postupného poklesu. Druhou variantou by pak byl mechanismus tzv. stolové hory, kdy by přírůstky byly stále na stejné hladině,“ zhodnotil situaci ministr Vojtěch.

Ten kvůli epidemické situaci také apeloval na to, aby firmy zrušily vánoční večírky.

Zrušte vánoční večírky, vyzval Vojtěch

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám