Hlavní obsah

Babiš zvýšil náskok, ČSSD propadla na 16 procent, tvrdí průzkum

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jasným favoritem voleb do Sněmovny je hnutí ANO. V říjnu se opět vzdálilo sociálním demokratům. Ukázal to průzkum agentury TNS Aisa pro Českou televizi. Babišovci by získali 28 procent voličů, proti září o dva procentní body víc. Drtivě by tak porazili současnou největší vládní stranu ČSSD, která by po ztrátě dvou procentních bodů dosáhla jen na 16 procent voličů.

Foto: Právo

Volební model podle TNS-Aisa pro ČT

Článek

Třetí skončili komunisté se ziskem 12,5 procenta, kteří si o 2,5procentního bodu pomohli.

Mezi babišovci a sociální demokracií se tak dál rozevírají nůžky, zatímco obě levicové strany se v průzkumech Aisa přibližují.

Ve Sněmovně by znovu usedla i TOP 09, která si v říjnu vylepšila skóre o jeden procentní bod na 9,5 procenta. ODS propadla o 2,5 bodu na sedm procent a lidovci ztratili 1,5 bodu a skončili se ziskem 5,5 procenta.

Posílili protiislamisté

Hnutí Úsvit-Národní koalice by sice skončilo s 4,5 procenty těsně pod hranicí vstupu do Sněmovny, proti září mu však preference narostly o 1,5 bodu.

Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury se dva měsíce drží na 3,5 procentech. V součtu obě strany, které působí na troskách původního Úsvitu, získaly osm procent, což je o procento víc než ve volbách.

V jejich voličské podpoře se tak podle všeho promítají protiimigrantské nálady společnosti, které obě strany posilují.

Propad nezastavili

ČSSD už ve sněmovních volbách před dvěma lety obdržela nejhorší volební výsledek za dvacet let - 20,45 procenta. Od února 2014 se její preference stále pohybovaly kolem 20 procent, propadají se postupně od letošního srpna. Voličskou podporou se tak sociální demokracie povážlivě přiblížila ke KSČM, dělí je už jen 3,5procentního bodu.

Ačkoliv hnutí ANO by ČSSD drtivě porazilo o 12 procent, u voličů si od loňského října také výrazně pohoršilo. Celkem podle Aisy postupně ztratilo sedm procentních bodů, a to zejména u lidí do 29 let.

Nový průzkum se uskutečnil telefonicky v období mezi 17. a 23. říjnem mezi 1200 oprávněnými voliči. Statistická chyba se pohybuje mezi jedním až třemi procenty.

Reklama

Výběr článků

Načítám