Hlavní obsah

Babiš: Vystřídá mě Schillerová a krize skončí

Právo, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr financí a lídr hnutí ANO Andrej Babiš je přesvědčen, že vládní krize skončí, pokud premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) jmenuje jeho nástupkyní v čele resortu Alenu Schillerovou. Ta je nyní Babišovou náměstkyní. Babiše chce premiér odvolat.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Alena Schillerová

Článek

Pane vicepremiére Babiši, soc. dem. po pátečním jednání nejužšího vedení zpochybnila váš výběr Aleny Schillerové. Může to znovu oddálit řešení vládní krize?

Já nebudu reagovat na nějaké drby. Vyjádření pánů Chovance a Zaorálka pro mě nejsou podstatná. Počkám na jednání s panem premiérem. Požádal jsem ho o schůzku mezi čtyřma očima.

Trváte na svém návrhu?

Tento návrh jsem poslal panu premiérovi, ať jej donese na Hrad. Já budu odvolán, ona jmenována. Krize skončila. To je jednoduché. Pokud by premiér s tímto mým návrhem nesouhlasil, potom už potřetí flagrantně poruší koaliční smlouvu.

 Podle Zaorálka a Chovance ale právě vaše náměstkyně, pod kterou spadá finanční správa, mohla blokovat kontroly korunových dluhopisů Agrofertu, které krizi odstartovaly. 

Schillerová nic neblokovala. V Agrofertu probíhají tři finanční kontroly. Tam se dveře od března netrhnou. Chodí tam i policie. Je tam kontrola na dluhopisy, na Čapí hnízdo, na všechno. Tak nevím, co soc. dem. vykládají za nesmysly.

Máte nějaké jiné jméno, kdyby ji premiér odmítl?

K tomu není žádný důvod. Paní Schillerová je profesně zdatná, je 25 let ve finanční správě. Je to tedy odbornice, jak premiér žádal. Má skvělou pověst. Proč by nemohla být ministryní financí?

Není to ani členka hnutí ANO. Na ministerstvu financí není ani jeden jeho člen. Na MF má člen ANO zákaz. V její osobě bude zajištěna kontinuita rezortu. Copak premiér chce to ministerstvo destruovat? Pokud ne, pak můj návrh donese prezidentovi.

Reklama

Související témata:

Související články

ČSSD a lidovci zvažují krizový plán

Situace v koalici se po středě dá popsat slovem „válka“. Ačkoliv si včera ani jedna z vládních stran nechtěla vzít na svědomí vypovězení koaliční smlouvy,...

Výběr článků

Načítám