Hlavní obsah

Babiš vyhodil Prymulu z vlády a omluvil se za něj

• Aktualizováno
Novinky, jas

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) ve vládě skončí kvůli středeční noční schůzce s předsedou poslanců hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem v pražské restauraci. Premiér Andrej Babiš v pátek oznámil, že jej požádal o rezignaci, pokud tak neučiní, navrhne jeho odvolání. Faltýnek by měl rezignovat na post 1. místopředsedy hnutí ANO.

Andrej Babiš odvolá Romana Prymulu a Jaroslava FaltýnkaVideo: ČTK

 
Článek

„Tahle věc se neměla stát,” uvedl Babiš. „Absolutní šok. Nechápu, když požadujeme od lidí, aby dodržovali pravidla, a komplikujeme jim život, tak musíme jít příkladem. Taková chyba se nedá omluvit,“ uvedl Babiš.

Prymulovi za jeho práci poděkoval.

Se svým rozhodnutím již premiér seznámil i prezidenta Miloše Zemana. Ten podle jeho slov o tomto rozhodnutí vyjádřil určité pochybnosti. Zeman přijme Babiše v Lánech v 16:00.

Zas tolik jsem toho neprovedl, klidně rezignuji, prohlásil Prymula

Domácí

Prymulova možného nástupce Babiš nesdělil. Jednal prý již se dvěma kandidáty, vyloučil nicméně možnost, že by se mohl vrátit Adam Vojtěch.

Restaurace, která pohostila Prymulu s Faltýnkem, v pátek neotevřela ani okénkoVideo: Novinky

Prymula již dříve v rozhovoru pro týdeník Respekt uvedl, že je připraven odstoupit, pokud si to bude přát veřejnost. Tvrdil nicméně, že jedinou jeho chybou byla skutečnost, že schůzku opouštěl bez roušky.

TK premiéra Andreje Babiše k rezignaci Romana PrymulyVideo: ČTK

Opozice ministra v pátek ráno vyzvala k rezignaci.

Epidemiolog Prymula se stal ministrem poté, co v čele úřadu v září skončil jeho předchůdce Adam Vojtěch (za ANO), v době, kdy se ČR potýká s exponenciálním růstem potvrzených případů nákazy koronavirem.

Reklama

Výběr článků

Načítám