Hlavní obsah

Babiš věnoval Macronovi obraz s motivem babylónské věže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Obraz českého malíře Zdenka Jandy s názvem Vizionáři a žháři předal premiér Andrej Babiš v sobotu francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi. Obraz s námětem hořící babylónské věže je osobním Babišovým darem francouzské hlavě státu, Janda je premiérovým přítelem.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Obraz českého malíře Zdenka Jandy s názvem Vizionáři a žháři předal premiér Andrej Babiš prezidentovi Emmanuelu Macronovi

Článek

„Základní myšlenka obrazu je přání, aby snaha zachraňovat a budovat hodnoty převažovala nad rozpadem a ničením. Porozumění je při těchto snahách velmi důležité, determinující. Proto je zde vzata babylónská věž, symbol pýchy a neporozumění si navzájem jako symbol zcela opačný. Jako symbol snahy lidí o dosažení nových výšin poznání i ušlechtilosti. Ti, kteří zapalují a hoří, nechávají jen odpad a nabízejí zkažená jablka svých myšlenek. Ti, kteří se snaží budovat, požár hasí a stavby dokončují, přestože je jejich práce někdy bolestivá,“ napsal k obrazu jeho autor.

Malíř Zdenek Janda se narodil v roce 1953, po studiích kresby a malby navštěvoval ateliér Zdeňka Sýkory v Lounech, odkud také pocházel. Později odešel do Německa, kde pracoval ve filmových studiích a pokračoval v malířské tvorbě. V 80. letech svou tvorbu začal označovat jako alegorický surrelismus. Od poloviny 90. let žije znovu v České republice.

Babiš, který se v Paříži účastní oslav stého výročí ukončení 1. světové války, řekl, se v Paříži chystá navštívit mimo jiné Centre Pompidou. „Naše galerie má velký zájem na pokračování spolupráce se Centre Pompidou,“ uvedl. „Pan prezident Macron je velký znalec umění, obdivuje našeho Kupku a další umělce a naše sbírka ho velice zaujala,“ doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám