Hlavní obsah

Babiš: Vakcín z Rakouska, Maďarska a Slovinska bude více, než je ztráta po roztržce v EU

Dávka 40 000 vakcín, kterou v sobotu přislíbilo České republice poslat Maďarsko, bude od firem Pfizer a BioNTech, nebo Moderna. Společně s 30 000 slíbenými dávkami z Rakouska a 10 000 ze Slovinska je to víc než opozicí kritizovaná ztráta 70 000 dávek z unijního vyjednávání o rozdělení deseti milionů dodatečných vakcín Pfizeru, řekl v sobotu v podvečer České televizi (ČT) premiér Andrej Babiš (ANO).

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Premiér Andrej Babiš

Článek

Podle čtvrtečních výsledků jednání EU připadne Česku z dodatečných milionů dávek poměrná část, ale nedostane dávky navíc. Spolu s Rakouskem a Slovinskem totiž nesouhlasilo se solidárním příspěvkem vybraným zemím. Babiš výsledné dělení kritizoval jako nevyvážené a vadilo mu, že ho neodsouhlasily všechny země.

Babiš: S Rakouskem a Slovinskem jsme doplatili na sobectví jiných

Domácí

Česku následně slíbilo zaslat dávky Rakousko a Slovinsko. Babiš ČT řekl, že o vakcínách hovořil v sobotu s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. "Požádal jsem ho o solidaritu a on slíbil, že v prvním květnovém týdnu nám propustí kvótu 40 000 vakcín, buď Pfizer, nebo Moderna," uvedl Babiš.

Maďarsko v květnu pošle Česku 40 tisíc dávek vakcíny

Evropa

Podle médií Česko kvůli nesouhlasu s kompromisem na rozdělení dodatečných deseti milionů dávek vakcíny proti nemoci covid-19 v Evropské unii přišlo o 70 000 očkovacích dávek. Opoziční politici to označili za naprosté selhání Babiše. Představitelé koaliční ČSSD uvedli, že Babiš postup při vyjednávání nekonzultoval s vládou, a za výsledky tak nese odpovědnost sám. Babiš shrnul, že tři země slíbily 80 000 dávek. "Tedy o 10 000 víc, než mě kritizovala opozice," konstatoval.

Žádná solidarita neexistuje, říká Babiš o rozdělování vakcín

Koronavirus

Server SeznamZprávy v pátek uvedl, že Babiš kvůli výsledkům unijních jednání začal zvažovat nákup ruské vakcíny Sputnik V, která zatím postrádá schválení od unijních orgánů. "To je samozřejmě komplikovanější záležitost, budeme to řešit v rámci ministerstva zdravotnictví. Je pravda, že Sputnik požádal Evropskou agenturu pro léčivé přípravky (EMA) o schválení. Uvidíme, jak to bude pokračovat," uvedl dnes Babiš.

Reklama

Výběr článků

Načítám