Hlavní obsah

Zeman chce, aby Babiš s odvoláním Staňka počkal

• Aktualizováno
Právo, Novinky, jas, kab

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) prezident Miloš Zeman neodvolal ministra kultury Antonína Staňka kvůli tomu, že podle něj neudělal žádnou chybu. Prezident v dopise předsedovi vlády doporučil, aby v případě Staňkova odvolání počkal na výsledky vyšetření trestního oznámení, které Staněk podal.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Článek

Babiš ve středu potvrdil, že očekává, že mu předseda ČSSD Jan Hamáček během dne předá návrh na Staňkovo odvolání. Tento návrh následně předá prezidentovi, který mu podle Ústavy musí bez zbytečných odkladů vyhovět.

Babiš uvedl, že musí postupovat v souladu s koaliční dohodou, která stanoví, že pět ministerstev včetně resortu kultury personálně spravuje ČSSD. A Hamáček Zemanův návrh akceptovat nechce. ”Trestní řízení je v kompetenci policie, nikoliv ministerstva kultury. Toto pokládám za irelevatní,” řekl Právu. Doplnil, že Babišovi ráno poslal žádost o odvolání Staňka a navrhl, aby na jeho místo jmenoval Michala Šmardu.

Podle Hradu Staněk odhalil závažná ekonomická pochybení a neměl by být za tato odhalení trestán tím, že na něj bude vyvoláván tlak, aby ze své funkce odešel. Staněk odvolal ředitele Národní galerie Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění v Olomouci Michala Soukupa, což vyvolala vlnu nesouhlasu odborné veřejnosti.

„Pro další postup doporučuji vyčkat výsledků trestního oznámení, které docent Staněk podal ve věci rozkrádání ve svém resortu,“ stojí v dopisu prezidenta, který se odkazuje i na setkání s Babišem.

Dopis Andreji Babišovi od prezidenta Miloše Zemana

Babiš ve středu v Brně na veletrhu IDET uvedl, že ho překvapila nominace místopředsedy ČSSD Michala Šmardy, kterého na post ministra kultury navrhuje Hamáček. Šmarda se podle Babiše v minulosti ostře vymezoval proti vládní spolupráci ANO a ČSSD.

„On vystupoval velice negativně vůči vládě ČSSD s hnutím ANO,“ uvedl premiér s tím, že bude chtít od Šmardy slyšet, „jak to s vládou myslí“. Chce se s ním sejít.

Reklama

Výběr článků

Načítám