Hlavní obsah

Babiš sklidil kritiku, tak slíbil změny v Thermalu

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr financí Andrej Babiš v pátek slíbil, že provede do konce července další změny v dozorčí radě a představenstvu státní obchodní společnosti Thermal – F, která provozuje v Karlových Varech stejnojmenný hotel. Nové tříčlenné představenstvo a dozorčí radu Thermalu přitom jmenoval teprve na konci června.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Jenže nominaci poslance a karlovarského krajského předsedy hnutí ANO Romana Procházky do dozorčí rady hotelu kritizoval v Právu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). V koalici se totiž lídři stran dohodli, že by ve státních firmách neměli sedět poslanci.

„Pan Procházka se tam dostal nějakou špatnou komunikací, takže toho budeme měnit, budou i další změny v dozorčí radě i představenstvu,“ řekl Právu Babiš.

Změny v představenstvu Babiš neupřesnil, ale mohly by se týkat karlovarského advokáta Tomáše Ficnera. Právo totiž zveřejnilo informace o tom, že Ficner v minulosti jako právník zastupoval soukromou společnost X a R, která se soudila a stále chce soudit se státem o vlastnictví Thermalu. [celá zpráva]

Ficnerova kancelář navíc sídlí na stejné adrese jako firma, kterou proti státu zastupoval. Nemovitost je ve vlastnictví firmy, která je personálně propojená se společností X a R.

Ve své funkci může ale brzy skončit i nový generální ředitel Thermalu Daniel Křováček, u kterého si ministr prověřuje negativní reference z jeho působení před několika lety v hotelu Čajkovskij v Karlových Varech.

Zaměstnanci ho nechtěli

Odtud musel údajně nedobrovolně odejít poté, co proti jeho způsobu jednání sepsali jeho vlastní zaměstnanci petici. Poukazovali v ní mimo jiné na nestandardní jednání ředitele. Křováček je rovněž členem představenstva Thermalu.

„Řešíme to, protože jsem neměl ty informace,“ uvedl Babiš. „Pan Křováček byl doporučen významným českým podnikatelem, takže to je pro mě překvapením a řeším to,“ komentoval Babiš informace o minulosti Křováčka.

„Pokud se potvrdí ty informace, tak určitě bude i tam změna,“ dodal ministr.

V pátek si měl nový management hotel Thermal převzít. „Předání proběhlo, ale to je jedno, pan Křováček má tříměsíční zkušební lhůtu, takže pokud se potvrdí ty informace, tak to nebude problém vyřešit,“ podotkl Babiš.

„Do konce července chceme vše prověřit,“ podotkl.

Hotel začal vydělávat

Někteří odvolaní členové statutárních orgánů společnosti Thermal − F, jako například člen představenstva a karlovarský krajský předseda TOP 09 Petr Zahradníček, kritizují, že Babišův resort odvolal dosavadní vedení hotelu kompletně bez možnosti kontinuity řízení.

Zahradníček a další navíc poukazují na skutečnost, že dosavadní generální ředitel Thermalu, dříve karlovarský primátor a po dvě volební období také hejtman za ODS Josef Pavel v posledních pěti letech dokázal hotel přivést do černých čísel.

Přitom se podařilo vybudovat vlastní balneo či rekonstruovat restaurace a kuchyně.

Podle Babiše se ale ozvala řada lidí, kteří zpochybňují některé kroky dosavadního vedení Thermalu.

„Druhá strana tvrdí, že v tom hotelu jsou podivné smlouvy, nevýhodné pro ten hotel, takže to musíme všechno vyšetřit a do konce července uděláme opatření,“ řekl Právu Babiš.

„Máme různé informace, že jsou tam vztahy na nějaké nemovitosti a nějaké exkluzívní smlouvy s některými cestovkami, které jsou nevýhodné. Každý něco tvrdí, tak se v tom musíme zorientovat a následně to vyřešíme,“ uzavřel ministr financí.

Reklama

Výběr článků

Načítám