Hlavní obsah

Babiš chce zvýšit důchody opět o 900 korun

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce příští rok přidat důchodcům podobnou částku jako letos. Starobní penze by měly podle něj vzrůst v průměru o 900 korun měsíčně. Svůj záměr přitom zdůvodňuje tím, že důchody teď rostou pomaleji než mzdy.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

„Podle odhadů průměrné mzdy a spotřebitelských cen by důchody příští rok měly růst o sedm set korun, ale já budu chtít, aby to bylo devět set. Dynamika růstu mezd je podstatně větší než dynamika důchodů,“ řekl Babiš deníku E15.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z koaliční ČSSD se k tomu zatím nechce vyjadřovat.

Dynamika růstu mezd je podstatně větší než dynamika důchodů
Andrej Babiš

„K dosažení takového cíle by byla nutná změna zákona, popřípadě zvláštní zákon. Možnosti mapujeme. Výdaje na důchody jsou financovány ze státního rozpočtu, takže zdrojem k financování by byl státní rozpočet roku 2020,“ sdělila pak Právu mluvčí ministerstva práce Barbara Hanousek Eckhardová.

Opozice se k dalšímu přidávání důchodcům nad rámec pravidelné valorizace staví spíše zdrženlivě. Dvě stovky pro důchodce navíc by totiž přišly státní rozpočet podle odhadů na zhruba sedm miliard korun.

Parametry valorizace zatím nejsou známy

Babiš předestřel své plány na další zvyšování penzí v době, kdy ještě nejsou k dispozici parametry pro výpočet valorizace důchodů v příštím roce. Podle každoročního zákonného mechanismu by valorizace důchodů v lednu 2020 měla zahrnovat růst spotřebitelských cen za červenec 2018 až červen 2019 a polovinu růstu reálné mzdy v loňském roce. Průměrný starobní důchod vzrostl po Novém roce o devět set korun na zhruba 13 300 korun.

Senioři nad 85 let dostali navíc přidáno o tisícikorunu.

Výdaje na penze rostou každý rok. Pro rok 2018 rozpočet ministerstva práce počítal s částkou 424,2 miliardy korun, letos by to podle loňského návrhu mělo být 461,3 miliardy korun.

Podle ekonoma Štěpána Křečka ze společnosti BH Securities by správně nastavený penzijní systém měl na výplatu důchodů alokovat přibližně stále stejnou část hrubého domácího produktu (HDP).

„To se však v České republice neděje a podíl výdajů na výplatu důchodů vzhledem k HDP klesá. Zatímco v roce 2012 se na důchody vydávalo 9,4 procenta HDP, v roce 2017 to bylo již jen 8,2 procenta HDP. Vzhledem ke změně valorizačních schémat a demografickému vývoji lze však očekávat, že se v budoucnu poměr výplaty důchodů vůči HDP opět zvýší a překoná hranici devíti procent,“ řekl Právu Křeček.

Jak dodal, díky hospodářskému růstu v posledních letech vzrostl hrubý domácí produkt ČR na zhruba 5,3 bilionu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám