Hlavní obsah

Babiš se nemusí omlouvat Transparency International za výroky o její zkorumpovanosti

• Aktualizováno
Novinky, bad

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) se podle pondělního rozhodnutí Krajského soudu v Praze nemusí omlouvat nevládní organizaci Transparency International (TI). Soud i napodruhé zamítl žalobu organizace na předsedu vlády kvůli jeho výrokům, kterými TI označil za zkorumpovanou. Rozhodnutí není pravomocné, lze se proti němu odvolat.

Ředitel Transparency International Petr Leyer k rozsudkuVideo: Novinky

 
Článek

Transparency International Babiše žalovala kvůli skoro dvaceti výrokům, které premiér na její adresu pronesl. Babiš mimo jiné prohlásil, že je „TI je podle jeho názoru zkorumpovaná, protože dostala 8,4 milionu od různých ministerstev“, je to prý absolutně nedůvěryhodná neziskovka, jde o organizaci, která ho „udala Evropské komisi“. „Řekl bych, že je pochybná a historicky zkorumpovaná,“ nechal se slyšet Babiš. Případně: „Já ji nazývám zkorumpovaná neziskovka.“

Babiš se Transparency International omlouvat nemusí

Domácí

„Z celkového kontextu je zjevné že nejde o (Babišovo) obvinění (Transparency International) z nějakého trestného činu jako přijetí úplatku,“ uvedl soudce Vladimír Sommer.

Řekl „Podle mého názoru”

Podle soudce nejde ani tak o skutkové tvrzení kvůli užití hodnotícího prvku, protože Babiš ve velké většině inkriminované výroky uvedl slovy „Podle mého názoru...“ a podobně.

Soudce se také pozastavil u slovníkové definice samotného slova korupce či korumpování, podle níž je podle Sommera patrné, že korumpování vůbec nemusí spočívat v soudně trestném protiprávním jednání.

„Předmětný výraz není užit jako skutkové tvrzení o trestné činnosti páchané žalující stranou,“ uzavřel Sommer s tím, že Babišovy výroky byly hodnotící.

TI zváží odvolání

Ředitel české pobočky Transparency International Petr Leyer po vyhlášení uvedl, že organizace zváží případné odvolání.

„Soud shrnul, že ta kritika je přípustná a že pro ni byl dostatečně reálný základ,“ komentoval rozhodnutí Babišův právní zástupce Jiří Urbánek.

Soud už se žalobě jednou věnoval, když loni v únoru rozhodl, že se Babiš organizaci omlouvat nemusí. Rozhodnutí ale letos na jaře zrušil odvolací soud s tím, že bylo nedostatečně odůvodněné.

Urbánek při novém projednání před dvěma týdny uvedl, že podobné výroky jsou ve veřejné debatě běžné a že jimi Babiš chtěl poukázat na toho, kdo jej kritizuje.

Kauza výroku „zabil lidi cez padáky”: Soud se vrátil ke Kalouskově žalobě na Babiše

Domácí

Obdobnou obhajobu zvolil i v případě žaloby Miroslava Kalouska, kdy ho bývalý předseda TOP 09 zažaloval kvůli výrokům, že „zabil lidi cez padáky“ a že je ožrala a zloděj zlodějský. Babiš tím podle Urbánka jen „v určité zkratce“ poukazoval na kauzy, s nimiž je Kalousek spojován. Soud v tomto sporu rozhodne ve středu.

Reklama

Výběr článků

Načítám