Hlavní obsah

Kauza výroku „zabil lidi cez padáky”: Soud se vrátil ke Kalouskově žalobě na Babiše

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

K žalobě exministra financí Miroslava Kalouska na premiéra Andreje Babiše (ANO) se ve středu vrátil Okresní soud Praha-západ. Kalousek po Babišovi požaduje omluvu za jeho výroky ve Sněmovně, kdy premiér Kalouskovi nadával do zlodějů, ožralů a prohlásil, že „zabil lidi cez padáky“. Soud už jednou dal Kalouskovi za pravdu, odvolací soud ale jeho rozhodnutí zrušil a vrátil k dalšímu projednání. Rozhodnutí okresní soud vynese za týden.

Foto: Jan Handrejch , Právo

Exministr financí Miroslav Kalousek (vlevo) a premiér Andrej Babiš

Článek

Kalousek podal žalobu na Babiše kvůli jeho výrokům na svou adresu v roce 2018 ve Sněmovně během jednání o vyslovení důvěry vládě. Kalousek tehdy Babišovi vytkl, že se „bojí lidí s jinými názory, kňourá, fňuká, křivě přísahá na zdraví svých dětí, podvádí a kňučí“.

Což Babiš neunesl a pustil se do Kalouska, že prý „rozkrádal ministerstvo obrany a zabil lidi cez padáky“. Nadto Kalouska Babiš označil za „ožralu“ a „zloděje zlodějského“.

Za tím si premiér stále stojí a omlouvat se nehodlá.

Kalouskovi se omlouvat nebudu, radši s ním půjdu do soudního sporu, říká Babiš

Domácí

Podle Kalouskova právního zástupce Stanislava Balíka Babišovy výroky nikterak nesouvisely s projednávaným tématem, tj. hlasováním o důvěře vládě. „Je to zcela evidentní exces. Je to něco podobného, jako kdyby předseda vlády při zasedání Sněmovny o důvěře vlády řekl: ‚Můj soused v Průhonicích zabil sousedce na vedlejším pozemku slepici.‘,“ řekl Balík s tím, že je patrné, že to bylo proneseno v osobní rovině a s vědomím toho, že je projev živě přenášen a bude archivován.

Babiš se prostřednictvím svého právního zástupce Jiřího Urbánka tradičně hájil tím, že reagoval na vystoupení žalobce a při té příležitosti připomněl jeho kauzy. „Žalovaný pouze v určité zkratce a v návaznosti na projev žalobce připomněl kauzy, s nimiž je (Kalousek) spojován,“ prohlásil Urbánek a zároveň zdůraznil potřebu maximální svobody slova na poslanecké půdě.

Urbánek také prohlásil, že Babiš vystupoval jako premiér České republiky, který si na půdu Poslanecké sněmovny přišel říci o důvěru poslanců. „Jednal jako předseda vlády, nikoliv jako fyzická osoba,“ řekl Urbánek. Mezi jeho argumenty bylo mimo jiné množství novinových článků svědčících o vulgaritě ve Sněmovně, která je tam běžná.

Balík k tomu poznamenal, že jde o Babišovo kličkování před „chlapským přístupem k běžné slušnosti“.

Babiš se má za „zabil lidi cez padáky“ Kalouskovi omluvit, rozhodl soud

Domácí

Okresní soud Praha-západ loni v září rozhodl, že se Babiš má za svá slova omluvit jak ve Sněmovně, tak i písemně. Podle soudkyně Simony Kačerové předseda vlády nezvládl své emoce. „Je zcela evidentní, že žalovaný (Babiš) byl ovlivněn dlouhodobou averzí vůči žalobci (Kalouskovi) a že jednoznačně sledoval cíl poškodit žalobce a vyřídit si s ním jakési osobní účty,“ konstatovala soudkyně, která zároveň podotkla, že Babiš překročil míru slušnosti, která by se měla dodržovat v civilizované společnosti.

V únoru ale odvolací senát Krajského soudu v Praze rozhodnutí zrušil a vrátil žalobu k dalšímu projednání okresnímu soudu.

Kalousek ani Babiš ke středečnímu jednání osobně nedorazili.

Babišovy výroky o zkorumpovanosti Transparency International znovu řeší soud

Domácí

Podobnou žalobu na Babiše znovu projednává i Krajský soud v Praze. Tam předsedu vlády pro změnu žaluje nevládní organizace Transparency International kvůli jeho výrokům o zkorumpovanosti organizace. Babiš prostřednictvím svého obhájce tvrdí, že tím chtěl jen „poukázat na toho, kým je kritizován“ a na způsob  financování organizace. Rozhodnutí v tomto sporu soud vynese v pondělí.

Reklama

Výběr článků

Načítám