Hlavní obsah

Babiš s Orbánem o Jourové mluvit nehodlá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) neplánuje během evropského summitu, který ve čtvrtek začíná v Bruselu, jednat s maďarským premiérem Viktorem Orbánem o jeho výzvě k odstoupení české eurokomisařky Věry Jourové. Babiš to řekl novinářům před odletem z Prahy.

Foto: MTI

Andrej Babiš s Viktorem Orbánem (archivní foto)

Článek

Jourová Orbána rozezlila vyjádřeními v rozhovoru s německým magazínem Der Spiegel, kde hovořila mimo jiné o „nemocné” maďarské demokracii a situaci tamních médií.

Orbán žádá rezignaci Jourové

Evropa

„Je třeba, aby EK komunikovala s vládou a parlamentem, nejen s opozicí,” uvedl Babiš.

Evropská komise uvedla, že Jourová má i nadále plnou důvěru její šéfky Ursuly von der Leyenové. Za eurokomisařku se postavil i český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Odvolat? Šéfka Evropské komise se za Jourovou postavila

Evropa

Rozhovor s Jourovou vyšel 26. září v souvislosti se zveřejněním výroční zprávy, v níž komise hodnotí dodržování principů právního státu ve všech unijních zemích.

Na nadcházejícím summitu se český premiér naopak hodlá věnovat situaci v Bělorusku, kde opozice a část veřejnosti protestuje proti výsledkům prezidentských voleb. Babiš uvedl, že podporuje návrh polského premiér Mateuzse Morawieckého na ekonomickou pomoc zemi.

EU běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, který byl prohlášen vítězem kontroverzních srpnových voleb, neuznává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám