Hlavní obsah

Nový jaderný blok v Dukovanech by měl stát až 160 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ve Strakově akademii zasedl stálý výbor pro výstavbu jaderných zdrojů. Premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání oznámil, že dodavatel nového jaderného bloku v Dukovanech by měl být vybrán do konce roku 2022. Blok by měl být dokončen v roce 2036. Podle šéfa ČEZ Daniela Beneše by mohl blok stát 140 až 160 miliard.

Záznam: TK premiéra Andreje Babiše a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka Video: ČTK

 
Článek

„Je jasné, že máme zpoždění, měli jsme to realizovat dávno,” prohlásil Babiš s tím, že vláda by měla o dodavateli rozhodnout do konce roku 2022.

Teoreticky by tak o dodavateli mohl rozhodnout kabinet, který vzejde ze sněmovních voleb v roce 2021. „Investice by měla být dokončena v roce 2036,” dodal Babiš.

„Vlivem dekarbonizace je budování dalšího bloku u nás nezbytná záležitost,” doplnil ministr průmyslu a vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Parlamentní strany se prý shodnou

Podle premiéra je nejdůležitější uzavřít smlouvu mezi státem a společností ČEZ. „Je důležité, jaká práva a povinnosti bude mít stát a ČEZ,” řekl Babiš.

Ředitel ČEZ Daniel Beneš odhadl cenu nového bloku řádově mezi 140 až 160 miliardami korun. Finální částka podle něj vzejde z tendru, který bude ukončen v roce 2022.

Středečního jednání se účastnili i zástupci všech parlamentních stran. „Jsme strašně rádi, že všechny parlamentní strany na to mají stejný názor. Jediná alternativa a jediná správná cesta je pro nás jádro - v tomhle směru by legislativa neměla být problém,” uvedl premiér.

To, že se má jádro stát v příštích desetiletích v České republice hlavním zdrojem elektrické energie, schválila už na jaře 2015 vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD).  Kromě Dukovan má vzniknout jeden blok i v Temelíně. Plán počítá s možností rozšíření na dva bloky v obou elektrárnách.

Podle Babiše je třeba dostavět jaderné bloky i za cenu porušení evropského práva

Domácí

O stavbu jaderných bloků v ČR se zajímá šest společností. Ruský Rosatom, francouzská EDF, jihokorejská KHNP, čínská China General Nuclear Power, americká společnost Westinghouse a společný projekt Arevy a Mitsubishi Atmea.

Proti stavbě nového jaderného zdroje v ČR se dlouhodobě staví ekologičtí aktivisté, plány také narážejí i u menšinových akcionářů energetické společnosti ČEZ - řada z nich odmítá, aby stavbu zajistila její dceřiná firma.

„Máme velkou starost o naši planetu, akorát ti demonstranti za námi nechtějí přijít, nevím proč,” řekl k tomu ve středu Babiš.

Reklama

Výběr článků

Načítám