Hlavní obsah

Babiš: Rychlé rozvolnění byla možná chyba. Všichni to ale chtěli

• Aktualizováno
Novinky, Alžběta Trousilová

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve svém nedělním projevu na Facebooku uvedl, že rychlé rozvolnění opatření proti šíření koronaviru v červnu a červenci „byla možná chyba“. Česko v posledních dnech zaznamenává rekordní přírůstky počtu nakažených. Podle Babiše se v červnu všichni spletli v tom, když si mysleli, že vir odešel.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po schůzi vlády.

Článek

„U nás byla jasná společenská situace, že jsme všichni chtěli rozvolnit,“ řekl premiér. Poukázal na to, že lidé si stěžovali, že jim vláda dává náhubky a omezuje podnikání.

„V červnu jsme měli pocit, že vir odešel, bohužel jsme se spletli,“ poznamenal.

V projevu podkresleném tklivou hudbou premiér také uvedl, že on je „tu proto, aby lidi uklidnil a dal jim pozitivní zprávy“. Zopakoval, že první vlnu podle něj země zvládla skvěle.

Zrušit roušky byla chyba, shodl se Kalousek se Zaorálkem

Domácí

Jarní opatření proti koronaviru v Česku patřila k jedněm z nejtvrdších v Evropě. Roušky byly povinné i venku, byly zavřené obchody i restaurace s výjimkou potravin a lékáren, později i galanterií.

Podle premiéra nyní ti, kteří chtěli nejvíce rozvolňovat, teď nejvíc křičí, že se měla přísnější opatření přijmout dřív.

Babiš v úvodu videa mimo také tvrdil, že v sobotu nezemřel žádný pacient s covidem-19, a obvinil média, že o takovýchto pozitivních zprávách neinformují.  „Včera s covidem-19 nikdo nezemřel,“ uvedl premiér.

Statistika na stránkách ministerstva zdravotnictví uvádí za sobotu jedno úmrtí s covidem-19. Za minulý týden bylo takovýchto případů 19.

Odvolaná opatření

Babišova vláda čelí kritice opozice i z odborných kruhů, že při zavádění opatření proti nákaze postupuje populisticky.

Když začal koncem srpna počet nově nakažených narůstat a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) chtěl zavést povinné nošení roušek ve všech vnitřních prostorách včetně škol kromě tří, Babiš reagoval, že je v šoku, co z Vojtěcha vypadlo, a že je potřeba spoléhat na zdravý rozum.

Jsem v šoku, co z ministerstva vypadlo, říká Babiš. Chaos s rouškami projedná s Vojtěchem

Domácí

Pozval si ministra na schůzku a Vojtěch následně oznámil, že roušky budou povinné jen v prostředích veřejné dopravy.

Dva týdny nato ministerstvo kvůli velkému nárůstu počtu pozitivních případů ze dne na den nařídilo povinné nošené roušek ve školách i obchodech a v dalších vnitřních prostorách.

Babiš nařkl také opozici a komentátory, že mají z nárůstu případů radost.

Roušky budou od čtvrtka povinné i v práci

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám