Hlavní obsah

Babiš prohrál soud s hejtmanem, omlouvat se nehodlá

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se podle úterního nepravomocného rozsudku Okresního soudu Praha-západ musí omluvit moravskoslezskému hejtmanovi Miroslavu Novákovi (ČSSD) kvůli dvěma svým výrokům na hejtmanovu adresu, které pronesl v televizních debatách na Primě a ČT24. Současně má Novákovi zaplatit sto tisíc korun odškodného. Hejtman požadoval dvakrát tolik a omluvu za čtyři výroky. Babiš se omlouvat nehodlá a podá odvolání.

BEZ KOMENTÁŘE: Hejtman Novák u souduVideo: Novinky

 
Článek

"Omlouvat se nebudu, odvolám se," uvedl Babiš v reakci. Znovu zpochybnil nákup pozemků pro vybudování průmyslové zóny. "Koupil pro Moravskoslezský kraj pozemky od firmy tuneláře Bakaly, přitom se jedná o pochybnou průmyslovou zónu," napsal ČTK.

Žalované výroky se týkaly nákupu pozemků od Zdeňka Bakaly, na kterých má vzniknout průmyslová zóna. Babiš se má omluvit za tvrzení, že jde o Novákův kšeft a že jde o „tunel“. Současně mu má zaplatit sto tisíc korun.

„Soud dospěl k názoru, že je nutné žalované výroky rozdělit na dvě části. 'Tunel' a 'kšeft' byla skutková tvrzení a šlo o dehonestující výroky,“ uvedla soudkyně Simona Kačerová.

Naopak Babišovo přirovnání k Rathovi a tvrzení, že pozemky kupoval Novák jako fyzická osoba, byly podle Kačerové subjektivní hodnoticí soudy, které nepodléhají důkazu pravdivosti a nelze jimi do osobnosti člověka zasáhnout.

Rozdíl mezi Rathem a hejtmanem Novákem je asi takový, že Nováka neodposlouchávali, jinak by dopadl stejně.
žalovaný Babišův výrok

Novák žaloval Babiše o 200 tisíc korun kvůli jeho výrokům v televizních debatách na Primě a ČT24, kde ho ministr financí nepřímo obvinil z korupčního jednání a přirovnal k zatím nepravomocně odsouzenému bývalému středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi. „Rozdíl mezi Rathem a hejtmanem Novákem je asi takový, že Nováka neodposlouchávali, jinak by dopadl stejně,“ prohlásil Babiš s odkazem na kauzu bývalého středočeského hejtmana Ratha.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Novák prý čelí tlakům okolí

„Samozřejmě je to jeho kšeft,“ zní další z žalovaných výroků. Babiš to uvedl v souvislosti s odkupem pozemků od podnikatele Zdeňka Bakaly, na kterých by měla vzniknout průmyslová zóna Nad Barborou za 180 miliónů korun. Vláda loni na jeho výstavbu schválila státní podporu ve výši 750 miliónů korun. Nevěděla ale přitom podle Babiše o tom, že Moravskoslezský kraj už domluvil odkup pozemků.

„To, že se firma RPG Land (původní vlastník pozemků) přejmenovala na Asental Land (Bakalova firma) deset dní předtím, než to pan hejtman podepsal, mi dává indicie, že jde o další tunel,“ pozastavoval se Babiš nad okolnostmi podpisu smlouvy o odkupu pozemků.

Novák prý také od Babišových výroků čelí obrovskému tlaku okolí, stejně jako jeho manželka a děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám