Hlavní obsah

Matovič prezentoval v Praze otevření hranic se Slovenskem jako darček

Novinky, jas
Aktualizováno

Do České republiky dorazil ve středu na svou první zahraniční cestu ve funkci slovenský premiér Igor Matovič. V Kramářově vile jej přivítal jeho český protějšek Andrej Babiš (ANO). Oba politici na úvod jednání oznámili, že od půlnoci se obnovuje volný pohyb osob mezi oběma státy.

Záznam: TK slovenského premiéra Igora Matoviče s českým předsedou vlády Andrejem BabišemVideo: ČTK

 
Článek

Babiš nejprve oznámil, že Matovič přivezl „dárek”, na němž se dohodli přede dvěma dny. Následně se novináři dozvěděli o otevření hranic do stavu před vypuknutím epidemie koronaviru.

„Je to náš společný darček,” uvedl Matovič.

Přivítání slovenského premiéra MatovičeVideo: ČTK

„Od půlnoci se Češi a Slováci mohou normálně pohybovat mezi Českem a Slovenskem, jak to bylo, než přišel ten vir,” dodal Babiš, který podle svých slov o „dárku” neřekl nikomu.

Slovensko je pro Čechy druhá exportní země po Německu a druhá cestovní destinace po Chorvatsku, připomněl na tiskové konferenci po jednání Babiš, podle něhož je otevření hranic příležitostí, aby se obě země vzájemně podpořily v cestovním ruchu.

„Jsme jako siamská dvojčata, jsem rád, že přecházíme do normálu,“ doplnil Matovič, který pozval Čechy na návštěvu Slovenska.

Otevření hranic se zatím týká individuální dopravy, podle Babiše se otevřením hranic pro hromadnou dopravu zabývají ministři vnitra. Matovič doplnil, že Slovensko s obnovením spojů mezi oběma zeměmi nemá problém a očekává, že podobně zareaguje i ČR.

Vlády obou zemí by se letos podle Matoviče měly na pravidelném jednání sejít ve Slovenském ráji. Loni setkání proběhlo ve Valticích.

Roušky a rukavice

Bezprostředně po Matovičově příjezdu následoval na zahradě Kramářově vily uvítací ceremoniál zahrnující nástup čestné stráže a předvedení státních hymen.

S ohledem na karanténní opatření přivítal Matoviče v roušce a rukavicích. Stejně vybaven byl i slovenský protějšek. Navzdory tomu se oba politici přátelsky objali. Babiš následně ukázal slovenskému kolegovi jedinečný výhled na Prahu.

Jednání by se mělo věnovat dopadům epidemie koronaviru i evropským tématům.

Matoviče čeká vedle jednání s Babišem i schůzka s prezidentem Milošem Zemanem a předsedy Senátu a Sněmovny Milošem Vystrčilem (ODS) a Radkem Vondráčkem (ANO).

Slovenský premiér, který se svým uskupením Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) zvítězil v únorových parlamentních volbách, dodržel návštěvou Prahy tradici, podle níž premiéři obou zemí míří na první zahraniční cestu právě sousední země, s níž pojí jejich domovinu společná československá minulost.

Česko má dostat z EU téměř 550 miliard korun, Babiš s rozdělením nesouhlasí

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám