Hlavní obsah

Babiš převzal 100 tisíc dávek vakcíny z Maďarska, Česko je bude vracet nejspíš ještě letos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek odpoledne před Národním očkovacím centrem v pražské hale O2 universum převzal od maďarského ministra zahraničí Pétera Szijjártóa 100 000 dávek vakcíny proti covidu-19 od společností Pfizer/BioNTech. Maďarsko Česku vakcíny půjčí, oba politici se shodli, že by je ČR mohla vrátit do konce roku. Už na začátku června ministerský předseda převzal od šéfa maďarské diplomacie 40 950 dávek vakcíny.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér Andrej Babiš (vpravo) převzal v Praze od maďarského ministra zahraničí Pétera Szijjártóa 100 000 dávek vakcíny proti covidu-19 od společností Pfizer/BioNTech.

Článek

Vakcíny v dubnu České republice slíbily Slovinsko, Rakousko a Maďarsko. Na jejich přeposlání se země domluvily poté, co Česko nesouhlasilo s kompromisem o rozdělení dodatečných deseti milionů dávek v Evropské unii. Česko kvůli tomu dostalo méně vakcíny, než kdyby s kompromisem vyslovilo souhlas. Babiš ve čtvrtek řekl, že všechny přísliby byly splněny.

Úřad vlády v tiskové zprávě uvedl, že kromě standardních dodávek očkovacích látek na základě smluv uzavřených s výrobci prostřednictvím EU Česko dosud získalo téměř 300 000 dávek vakcín. Slovinsko a Rakousko je zapůjčily, Izrael, Srbsko a Slovensko darovaly.

O Sputnik projevilo zájem necelých 16 tisíc Slováků

Koronavirus

Česku podle Babiše chybí doočkovat druhou dávkou více než 1,6 milionu občanů, na první dávku jich kromě lidí přihlášených u praktických lékařů čeká 151 000. „Potřebujeme doočkovat starší věkové kategorie, ti jsou hlavně u praktiků, v očkovacích místech už nejsou,” řekl premiér.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér Andrej Babiš (na snímku) před Národním očkovacím centrem v pražské hale O2 Universum

V přípravě jsou podle Babiše pilotní projekty očkování v obchodním centru na pražském Chodově nebo na vlakovém hlavním nádraží v Praze.

Szijjártó o víkendu uvedl, že v Maďarsku je vakcín dost. Tamní vláda tak může podle něj pomoci těm, kterým očkování nejde tak rychle. „Česká republika je naším sedmým nejvýznamnějším obchodním partnerem, dosahujeme obratu deset miliard eur ročně, takže rychlý rozjezd České republiky je i v zájmu Maďarska,” řekl ve čtvrtek Szijjártó.

Maďaři naočkovaní čínskou vakcínou si jezdí do Rumunska pro Pfizer

Evropa

Maďarsko je jedinou zemí EU, která nakoupila vakcíny z Ruska i Číny. Preparáty ale nejsou schváleny unijní lékovou agenturou EMA.

Od začátku vakcinace v prosinci podali zdravotníci v Česku 8 237 527 dávek očkovací látky. Ukončené očkování má téměř 3,28 milionu lidí.

256 dní do další dávky? Tečka odpočítává dobu do přeočkování, zatím jen orientačně

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám