Hlavní obsah

Babiš překvapil, nevyloučil pražskou spolupráci ANO s TOP 09

Právo, Novinky, ČTK, rsk, jas
Praha
Aktualizováno

Šéf ANO Andrej Babiš ve středu nevyloučil, že by jeho hnutí mohlo po rozpadu koalice na pražském magistrátu jednat i s TOP 09. Spolupráci obou subjektů doposud představitelé ANO odmítali. Hnutí tak bude jednat se všemi subjekty v zastupitelstvu, chce ale post primátora pro Adrianu Krnáčovou.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda vlády a šéf hnutí ANO Andrej Babiš s primátorkou hlavního města Adrianou Krnáčovou

Článek

„Rozhoduje zastupitelský klub a vedení pražského ANO,“ sdělil Babiš Právu. On sám by nicméně do koalice s TOP 09 nešel.

Slova předsedy uvítali i zastupitelé ANO. Klub požádá, aby krajské předsednictvo změnilo usnesení, které spolupráci s TOP 09 na magistrátu zapovídá.

Šéf klubu TOP 09 na pražském magistrátu Václav Novotný řekl, že jeho strana nemá problém jednat s ANO. Hnutí ale podle něj mění své názory jako ponožky.

„Ty komentáře, proč jsme nechtěli jednat s TOP 09, byly založené na vyjádření TOP 09, že si počká, než se náš klub rozpadne a potom bude s námi jednat, což je absurdní," uvedl Babiš. On sám prý o dalším vývoji jednání nerozhoduje.

„Klientelistický systém”

Ještě v úterý přitom Babiš novinářům v Bruselu řekl, že je pro ANO nepřijatelné snažit se o dohodu s TOP 09. Její lidé totiž podle Babiše byli „součástí klientelistického systému”.

Po novinářské připomínce, že zastupitele ČSSD na magistrátu vede Karel Březina, Babiš připustil, že také tento politik „je určitě problém”.

Kritika z ODS

Možnost spolupráce ANO a TOP 09, kterou Babiš dlouhodobě odmítal, překvapila i představitele ODS, která je na magistrátu v opozici.

„Pevný postoj A. Babiše. Včera: V Praze s TOP jednat nebudeme! Dnes: Jednání s TOP nevylučuji. Co by pro pražský primátorský řetěz neudělal,“ glosoval na Twitteru šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Pražská koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice se definitivně rozpadla v úterý, když zástupci sociální demokracie po jednání s koaličními partnery uvedli, že ztratili důvěru k Trojkoalici. [celá zpráva]

Konec koalice potvrdil posléze i lídr Trojkoalice Petr Štěpánek (SZ). Vicepremiér Babiš ve středu novinářům řekl, že koaliční smlouvu vypověděla sociální demokracie, což ho prý překvapilo.

Spory mezi koaličními stranami odstartovalo odvolání čtveřice radních včetně náměstka primátorky Matěje Stropnického (SZ).

Reklama

Výběr článků

Načítám