Hlavní obsah

Babiš před schůzkou se Zemanem: Nechystám se vyměnit Blatného

– Praha

Premiér Andrej Babiš (ANO) se nechystá v příštím týdnu výměnit ministra zdravotnictví. K tomuto kroku ho nedávno vyzval prezident Miloš Zeman kvůli postoji ministra Jana Blatného k ruské vakcíně Sputnik V. Hlava státu má předsedu vlády přijmout v pondělí na zámku v Lánech.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Premiér Andrej Babiš

Článek

"On (Zeman) má stabilní názor na pana ministra zdravotnictví a zahraničních věcí. Panu prezidentovi jsem vyhověl v různých věcech, ale v různých věcech jsem mu nevyhověl, protože mám na to jiný názor. Vnímám jeho zkušenosti a názory, ale neznamená to, že když má nějaký názor, že já mám totožný názor," řekl Babiš v nedělním rozhovoru pro server TN.cz.

Na otázku, zda od něj dostali nabídku na vedení ministerstva další lidé, mimo jiné premiér uvedl, že je jeho věc, komu dává, či nedává nabídky.

„Smejkala mi doporučovali ze všech stran”

Hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal v nedávném rozhovoru Prostor X na webu Reflex.cz poznamenal, že dostal zhruba před dvěma týdny nabídku stát se ministrem, kterou odmítl. Babiš řekl, že mu Smejkala jako ministra doporučovala odborná skupina.

"Pana Smejkala mi doporučovali ze všech stran, ale pan Smejkal je teď ve skupině, která doporučuje panu Blatnému nějaké věci. Uvidíme, jestli ministerstvo to bude akceptovat, nebo ne," řekl premiér.

Smejkal: Dostal jsem nabídku na Blatného křeslo, ale odmítl jsem

Domácí

Smejkal vede Mezioborovou skupinu pro epidemické situace (MeSES) při ministerstvu, je též členem vládní Rady pro zdravotní rizika.

Zeman Babišovi pohrozil zhoršením vztahů

Zeman má Babiše v pondělí přijmout na zámku v Lánech. Lze očekávat, že zásadním tématem pondělního jednání Zemana s Babišem bude skutečnost, že hlava státu před zhruba dvěma týdny požadovala v rozhovoru pro Parlamentní listy odvolání Blatného. Rozhovor vyšel v den, kdy měl být Babiš podle původního plánu na zahraniční cestě v Izraeli. Důvodem Zemanova požadavku na výměnu ministra je Blatného postoj k ruské vakcíně Sputnik V proti covidu-19. Blatný trvá na tom, že ruská látka musí mít před využitím v Česku souhlas Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA). Zeman kvůli tomu Blatnému připsal odpovědnost za mrtvé.

Zeman chce hlavu Blatného, Petříčka i šéfky SÚKL

Domácí

Zeman také uvedl, že Babiš udělal chybu, když mu navrhl do funkce ministra zdravotnictví nekompetentního člověka. Blatný podle hlavy státu není epidemiolog a nemá manažerské zkušenosti. Zeman pohrozil, že pokud by se Babiš rozhodl Blatného ve funkci ponechat, nepřispělo by to ke zlepšení jejich přátelských vztahů. Kromě Blatného prezident žádal odvolání ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Ireny Storové a ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD).

Babiš: Prezident to spíš komplikuje

"Vyjádření pana prezidenta nebylo šťastné pro moje rozhodování a pro moji pozici," poznamenal Babiš. "Není dobře, když to pan prezident takhle komunikuje, protože potom to spíš komplikuje ty věci, než ulehčuje," dodal.

Blatný končit nehodlá

Domácí

Babiš po Zemanově vyjádření uvedl, že žádné personální změny ve vládě nejsou aktuálně na stole. Premiér ale minulý týden ministerstvo zdravotnictví kritizoval. Nelíbilo se mu, že resort podle informací Radiožurnálu původně chtěl, aby Správa státních hmotných rezerv (SSHR) musela pro plánovaný nákup pěti milionů antigenních testů na koronavirus do škol získat atest jejich citlivosti. Podle Babiše se ministerstvo rozhodlo udělat ze správy rezerv "zkušební laboratoř", kvůli tendru také napsal Blatnému vytýkací dopis. V rozhovoru pro TN.cz Babiš kritiku zopakoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám