Hlavní obsah

Babiš má tentokrát s nouzovým stavem šanci. Ochota zaznívá od KSČM

Právo, Novinky, Naďa Adamičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda chce Sněmovnu znovu požádat o prodloužení nouzového stavu, ač se počítalo s tím, že začne platit pandemický zákon, na jehož základě se budou opatření vyhlašovat. Ve středu odpoledne to chce premiér Andrej Babiš (ANO) projednat s opozičními stranami. Tentokrát má zřejmě šanci, protože v KSČM, která minule nouzový stav odmítla, zaznívá vstřícný hlas.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf klubu KSČM Pavel Kováčik

Článek

Premiér se bude opozici snažit přesvědčit, aby na prodloužení současného nouzového stavu, který byl vyhlášen na žádost hejtmanů, kývla.

Podle Babiše na nutné zpřísnění opatření proti šíření covidu-19 pandemický zákon nestačí a je potřeba prodloužit nouzový stav. Ten má podle rozhodnutí poslanců skončit sobotou a navázat na něj měl režim právě podle pandemického zákona.

KSČM: Situace je jiná, je to naprosto nový nouzový stav 

Podle šéfa klubu KSČM Pavla Kováčika je situace kritická, a proto by mohl předseda strany Vojtěch Filip oslovit výkonný výbor s rozhodnutím per rollam, tedy přijatým mimo zasedání.

„Ta čísla vývoje epidemie jsou otřesná a hrozí další zhoršování situace. Nejde o prodloužení nouzového stavu, ke kterému náš stranický orgán vydal usnesení, ve kterém nám nedoporučil jeho prodloužení. Není to ani nouzový stav vyhlášený protiústavním způsobem na žádost hejtmanů, ale je to naprosto nový nouzový stav ve světle vývoje situace. Myslím si, že by to výkonný výbor mohl vzít v úvahu a rozhodnout jinak,“ řekl Kováčik Právu.

ODS podá vládě ruku. Ale ne k nouzovému stavu

„Situace je vážná. Za pandemický zákon bojujeme i proto, aby se opatření mohla dělat i bez nouzového stavu. Jsme připraveni vládě podat ruku, pokud představí opatření, která jsou rozumná, vymahatelná a postavená na datech. Ještě včera totiž nikdo z vlády o nouzovém stavu neřekl ani slovo,” řekl Novinkám předseda ODS Petr Fiala.

Mluvčí strany Václav Smolka následně upřesnil, že Fialova slova o podané ruce se týkají pandemického zákona a případných přísnějších opatření, nikoli nouzového stavu.

I místopředseda ODS Martin Kupka ale uznává, že situace je dramatická a ukazatele jsou špatné. Pro rozhodování o dalším prodloužení stavu nouze bude podle něj klíčové, jak dopadne pandemický zákon, který by měl ještě upravit Senát, a to, na jaká opatření na základě tohoto zákona vláda nedosáhne.

STAN bude chtít seznam opatření

Předseda STAN Vít Rakušan uvedl, že požaduje po premiérovi, aby odpoledne předložil přehled plánovaných opatření včetně těch, na která nestačí pandemický zákon.

Podle místopředsedy STAN Petra Gazdíka bude chtít opozice znát důvody, proč je stav nouze nutný. „Je to pořád stejné – chceme znát přesné důvody, proč je nutný,“ řekl Právu. Podle něj chce Babiš znovu prodloužit stav nouze kvůli tomu, že počítá s lockdownem. „Chceme znát důvody. Nouzový stav je jen nástroj, ne cíl, a proto budeme požadovat vysvětlení, jaký ten cíl je,“ poznamenal Gazdík.

Piráti žádají masové testování

Piráti považují za klíčové, aby kabinet vyslyšel jejich návrhy, které by pomohly zmírnit krizi a ulevily lidem i firmám. „Naším hlavním požadavkem je spuštění masového testování v podnicích a jeho finanční podpora ze strany státu, k čemuž jsme ve svém plánu Za pět dvanáct vyzvali vládu již před dvěma týdny,“ řekl Právu pirátský šéf Ivan Bartoš.

Vláda už nechce další nouzový stav. Pandemický zákon však jistý nemá

Domácí

Piráti podle něj také prosazují povinné nošení bezpečnější ochrany dýchacích cest, kdy stát musí tyto prostředky zajistit i pro nízkopříjmové skupiny. Mezi další požadavky patří adekvátní kompenzace, vyšší nemocenská pro lidi v karanténě a hlavně příprava projektu očkování. „Už od jara upozorňujeme na vážnost situace, kabinet bohužel dlouho vše podceňoval,“ uzavřel Bartoš.

Žáci se do škol nevrátí, řekl Babiš

Domácí

Předseda lidovců Marian Jurečka Právu řekl, že mu dopoledne volal Babiš a pozval ho na schůzku vlády s opozičními předáky. „Lockdown je k jednání, protože ta dosavadní opatření nefungují, nová opatření by měla být intenzivnější a efektivnější,“ dodal. Jestli bude opozice ochotna podpořit nový nouzový stav, nechtěl před jednáním říci.

Babiš chce opatření jako před rokem. Jak to tenkrát bylo

Domácí

Už minulý týden přitom vláda s opozicí požadavky řešila a přistoupila na rychlé přijetí pandemického zákona, který měl začít platit ještě tento týden. Na jeho základě by bylo možné vyhlásit většinu stávajících opatření. Podle Babiše je ale nyní situace tak vážná, že to nestačí a je potřeba nouzový stav.

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura už podporu plošnému nouzovému stavu vyloučil.

Vicepremiér Jan Hamáček v úterý vyloučil, že by vláda o prodloužení nouzového stavu žádala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám