Hlavní obsah

Babiš neuspěl u soudu s další stížností v kauze Čapí hnízdo

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) zpochybňoval způsob, jakým byl letos vydán Sněmovnou ke stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo. U Nejvyššího soudu neuspěl, informoval server Seznam Zprávy.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Článek

Server uvedl, že se Babiš snažil zpochybnit způsob, jakým byl letos v březnu vydán v Poslanecké sněmovně k trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo. V ní je obžalován a v září by měl předstoupit před soud.

Podle Babišova advokáta byl problém v tom, že popis skutku v žádosti o vydání se výrazně liší od toho, jak čin popsal v obžalobě státní zástupce Jaroslav Šaroch.

„Mezi skutky vymezenými v usnesení Poslanecké sněmovny a v obžalobě absentuje podstatná shoda v obou znacích, jsou mezi nimi zřejmé disproporce především ohledně popisu jednání, tudíž je nelze považovat za identické,” uvedl Bartončík v návrhu.

Babiš půjde v září před soud

Domácí

Tím podle serveru chtěl dosáhnout toho, aby Nejvyšší soud odpověděl na otázku, zda byl Babiš vydán k trestnímu stíhání podle zákona.

Soudkyně Blanka Roušalová nicméně v usnesení podle webu napsala, že o návrhu, který Babiš podal, nemohou rozhodovat.

Proto návrh Babiše zamítla. Roušalová uvedla, že to, zda byl Babiš vydán podle zákona, by měl rozhodnout soudce Jan Šott, kterému byla kauza Čapí hnízdo přidělena.

Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová) jsou obžalováni z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU; podle trestního zákoníku jim hrozí až desetileté vězení.

Žalobce Jaroslav Šaroch podle dřívějších informací navrhuje pro expremiéra v obžalobě tříletou podmínku a peněžitý trest deset milionů korun, pro Nagyovou pak žádá stejný podmíněný trest, zaplatit by měla půl milionu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám