Hlavní obsah

Babiš může vládnout s ODS, nebo bude muset hledat podporu dvou stran

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hnutí ANO by mohlo vládnout s ODS, nebo bude muset hledat podporu dvou stran. Vyplývá to z výsledků voleb. Jedna z teoretických variant, které výsledky umožňují, je také pokračování stávající koalice. Vyjednávání však zřejmě zkomplikuje trestní stíhání, jemuž šéf ANO Andrej Babiš čelí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Rozdělení mandátů po volbách

Článek

ANO ve volbách získalo 29,64 procenta hlasů, což znamená zisk 78 mandátů. Aby šéf ANO získal pro svou vládu většinovou podporu ve dvousetčlenné Sněmovně, potřeboval by tedy nejméně dalších 23 hlasů.

Ty by mu podle průběžných výsledků mohla nyní dodat jen ODS, která by získala 25 mandátů.

Dlouho to vypadalo, že by mohla pomoci i SPD Tomia Okamury nebo Piráti, jejich podpora by však ANO podle konečných čísel nestačila. Oběma subjektům přisuzují výsledky 22 mandátů.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Předseda vítězného hnutí ANO Andrej Babiš

Pokud by se Babiš nedohodl s ODS, musel by hledat vícečlenné koalice. ČSSD získala 15 mandátů, KSČM také 15, KDU-ČSL 10 a TOP 09 sedm mandátů a STAN šest křesel.

Jedna z potenciálních variant je tak i koalice na stávajícím půdorysu, tedy ANO, ČSSD a KDU-ČSL.

Komplikací pro vyjednávání však zřejmě bude trestní stíhání, jemuž čelí Andrej Babiš a místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek v souvislosti s Čapím hnízdem. Jsou podezřelí, že se podíleli na dotačním podvodu.

Řada politiků se nechala v kampani i v průběhu sčítání hlasů slyšet, že být ve vládě s trestně stíhaným politikem je pro ně nepřijatelné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám