Hlavní obsah

Babiš: Musíme řešit inkluzi i nákupy na obraně

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová vláda bude řešit inkluzi ve školství, kterou hnutí ANO příliš nepodporuje, a budoucí ministryně obrany Karla Šlechtová má dát do pořádku armádní nákupy. V rozhovoru pro deník právo to řekl šéf ANO Andrej Babiš, který sestavuje vládu. Podle svých slov bude zahraniční politiku dělat hlavně on sám.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

Jména do vaší vlády jsou už jistá, sám jste potvrdil Jaroslava Metnara na vnitru či Jiřího Milka na zemědělství. Je pravda, že ministrem školství bude náměstek Robert Plaga, že diplomacii má vést Martin Stropnický, kulturu Ilja Šmíd a práci a sociální věci Jaroslava Němcová?

Ano, to mohu potvrdit.

Proč jste sáhl po Plagovi?

Protože tím bude zajištěna kontinuita a pan Plaga měl i podporu vysokoškolské obce. Školství je pro nás důležité téma, musíme se na něj systematicky podívat, na mateřské školky a zejména regionální školství, protože se mi nezdá, že je na tom dobře. Chceme proto oslovit odborníky z praxe, aby nám s tím pomohli.

Je třeba se znovu podívat na kariérní řády, ale kromě toho i na inkluzi, kterou moc nepodporujeme. Musíme si ale k tomu udělat patřičné analýzy, protože školství v minulém volebním období ANO nevedlo.

Nebylo by logičtější nechat Stropnického na obraně? Nebo jste s ním nebyl spokojen?

Pan Stropnický post ministra zahraničí chtěl při sestavování minulé koaliční vlády, tehdy ale na místo tlačila ČSSD. Je kariérní diplomat, resort mu sedí mnohem lépe než obrana, kde je řada zakázek a výběrových řízení.

Proto se tam z místního rozvoje přesouvá paní Šlechtová, která je mimo jiné i autorkou zákona o veřejných zakázkách. A musí dát také do pořádku nákupy v resortu, aby to mělo větší tah na branku. Diplomacie je ale pro nás důležitá, musíme být aktivní v EU a přicházet s řešeními.

Říkal jste ale, že zahraniční vztahy chcete dělat sám.

Však ano, to také platí. Zahraniční politiku budu dělat hlavně já. Proto jsem také prezidenta umluvil, aby vládu jmenoval už 13. prosince, abych mohl jet do Bruselu na summit, který bude řešit nejen euro, brexit, ale hlavně migraci, proti které musíme bojovat stejně jako proti kvótám.

Před volbami jste říkal, že důležitý resort jsou práce a sociální věci. Proč tedy má ministerstvo vést Němcová, která je středočeskou radní pro zdravotnictví?

Paní Němcová se sociálním věcem věnovala, teprve v poslední době dostala na starost zdravotnictví. A samozřejmě bude mít kolem sebe tým lidí, takže se nebojím toho, že by práci nezvládla.

A pokud jde o Šmída?

To je člověk, který se celý život pohyboval v kultuře a má obrovské životní zkušenosti, zná ten resort a je motivován. Nechce se živit politikou, ale jeho hlavní motivací je, že chce pro kulturu něco udělat a něco zlepšit.

Co od ministrů čekáte?

Očekávám, že si ministři udělají inventuru. Dají si na stůl všechny platné smlouvy, podívají se hlavně na marketing, IT a poradenství, protože dlouhodobě jsem toho názoru, že na to mají úřady vlastní experty.

Také by se měli podívat, kde je třeba šetřit, hledat možnosti společných projektů a přinést pak na jednání kabinetu priority resortu. Také by měli udělat inventuru zákonů a s novými návrhy se krotit, protože lepší je jeden kvalitní než deset nekvalitních zákonů. Musíme se také podívat na rozpočet, jestli tam nejsou problémy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám